Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Josipović: Holokaust se ne smije ponoviti

Datum objave: 27. svibnja 2012.
holokaust_nas
Jednog proljetnog dana 1944. godine mađarski i njemački fašisti cjelokupnu su židovsku zajednicu koja je živjela i radila u Međimurju uhitili i odveli u logore smrti. Tim je nasilnim činom završena višestoljetna povijest Židova na našim prostorima. No, prolaskom vremena sjećanja na 2. svjetski rat i nacističko "konačno rješenje židovskog pitanja" blijede, pa stoga mlade generacije treba obrazovati, a starije podsjećati na najmračnije stranice novije povijesti, rekao je župan Međimurske županije Ivan Perhoč na otvaranju 1. regionalnog seminara o ljudskim pravima – "Edukacija o holokaustu".

Seminar je uz prisutnost predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića,  veleposlanika Republike Izrael u Hrvatskoj nj.e. Yosefa Amranija i predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa otvoren u petak navečer u čakovečkom Centru za kulturu.

Predsjednik Josipović istaknuo je da smo mi društvo koje je okrenuto budućnosti, no ne možemo se normalno razvijati, ako zaboravljamo poduke iz prošlosti. Holokaust je jedan od najstrašnijih zločina u povijesti čovječanstva, te se moramo oduprijeti ideji o zaboravu i relativiziranju tih događaja. No, nije se dovoljno samo sjećati, nastavio je predsjednik, već se Židovima mora vratiti imovina nasilno oduzeta uoči i za vrijeme 2. svjetskog rata. Samo na takvim temeljima možemo graditi budućnost.
Izraelski veleposlanik zahvalio je organizatorima seminara, istaknuvši da ovakvi događaji sprječavaju da se ovakve grozote ponove, a educiranjem građana o holokaustu Hrvatska postaje bolje društvo.

Predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal okupljene je upoznao s poviješću međimurskih Židova te njihovom ulogom u razvoju našeg kraja. Rekao je da se 2. svjetski rat preživjelo tek 20 posto od preko tisuću Međimurskih Židova, a velika većina njih otišla je živjeti u Izrael. Danas je židovska zajednica mala, no utjecajna.

Seminar su organizirale Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Židovske općine Čakovec u suradnji sa Stručnim vijećem učitelja povijesti Međimurske županije. Na otvaranju je prikazan i film "We must remeber". Seminar je trajao tri dana, a na njemu su održana brojna predavanja i radionice.


{gallery}2012galerije/Svibanj_2012/Holokaust{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content