Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mrsić: Krajem godine očekujemo rast zaposlenosti

Datum objave: 22. svibnja 2012.

Mrsic_nas
Hrvatska je u situaciji da zbog smanjenog priliva novaca u proračun uskoro može doći u situaciju da neće moći isplaćivati svoje financijske obveze te plaće zaposlenim u javnom sektoru. Upravo zato, očekuje nas burno ljeto u pregovorima sa sindikatima, no bez obzira na to što će se dogovoriti, samo otvaranje novih radnih mjesta dugoročno može popraviti situaciju. Istaknuo je to u ponedjeljak, prilikom službenog posjeta Međimurskoj županiji ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić.

Sustav Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osam je godina bio zanemarivan te se u njega nije ulagalo. Preustroj i novi programi zapošljavanja, trebali bi rezultirati rastom zaposlenosti već krajem ove godine. Posebni naglasak stavljen je na javne radove putem kojih bi se trebali zaposliti dugotrajno nezaposleni te na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa koji bi mladima koji se prvi put pojavljuju na tržištu rada trebao osigurati radno iskustvo i omogućiti polaganje stučnih ispita, rekao je ministar.

Što se tiče Međimurske županije, situacija kod nas usporediva je s ostatkom Hrvatske uz nekoliko posebitosti. Prije svega tu je veliki broj osoba koje su radile u tekstilnoj i sličnim industrijama, a koje su nedavno ostale bez posla. Također, tu je i velik broj nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine. Kako je u tijekom radnog sastanaka istaknuo župan Međimurske županije Ivan Perhoč, u Međimurju je trenutno 7379 nezaposlenih, a još oko 500 radnih mjesta u tekstilnoj industriji je pred gašenjem. Uz zastarjelu gospodarsku strukturu tu je i problem odljeva mozgova, jer većina završenih studenata se ne vraća u rodni kraj, uglavnom zbog nepostojanja radnih mjesta za koji su se školovali. Zbog toga, rekao je Perhoč, trebalo bi povezati sustave obrazovanja, gospodarskih komora te Zavoda za zapošljavanje kako bi se realnije planirale potrebe tržišta, a mladi ne bi školovali za burzu rada.
Mrsić je predstavio i projekt sezonskog zapošljavanja, koje će se pojednostavniti uvođenjem tzv. knjižice sezonskog radnika uz upisivanje radnog staža i plaćanje poreza i doprinosa. Svaki sezonac dobit će vaučer putem kojeg će poslodavac plaćati doprinose, a odrađeno će se im upisivati u radni staž. Time će sezonski radnici biti zaštićeni te se više neće morati skrivati po poljima kad se pojavi inspekcija.

Što se tiče Roma, ministar je naglasio da se do sada njim pomagalo deklarativno i bez većih rezultata. U tijeku je osmišljavanje programa koji bi trebao kooridinirati obrazovanje i zapošljavanje Roma. Najavio je i kontrolu socijalnih davanja, kako bi se znalo tko sve dobija pomoć u kojem iznosu i iz kojih izvora. Također, zakonski će se urediti da socijalni transferi mogu biti odrađeni i preko društveno-korisnog rada.

Ministar se tijekom posjeta susreo s mladima koji su zaposleni i stručno osposobljeni putem projekta. Oni su mu prezentirali svoja iskustva. Također, posjetio je i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područnu Službu Čakovec, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje Ispostavu Čakovec, te je održao radni sastanak s predstavnicima Udruga umirovljenika te Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.


{gallery}2012galerije/Svibanj_2012/Mrsic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content