Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

GSV o zaštiti na radu

Datum objave: 17. svibnja 2012.
GSV_nas
Gospodarsko- socijalno vijeće u Međimurskoj županiji  u četvrtak je povodom Dana zaštite na radu u Republici Hrvatskoj u prostorima tvrtke Čakovečki mlinovi održalo prigodnu sjednicu.

Prored članova GSV-a i domaćina, predsjednika Uprave Čakovečkih mlinova Stjepana Varge, na sjednici su nazočili  i župan Međimurske županije Ivan Perhoč,  predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Slavko Faltak,  voditelj Državnog inspektorata PJ Varaždin – Ispostava Čakovec mr.sc. Božidar Dolar i član Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Ljubomir Pintarić.
Kako je tom prilikom istaknuto, u Međimurskoj  županiji u prošloj je godini bilo 429 ozljeda na radu, od čega 36 teških. Jedan je radnik poginuo, a jedan je preminuo od posljedica ozljeda na radu u bolnici. Najviše nesreća dogodilo se u prerađivačkoj industriji 194 i građevinarstvu 54.

Voditelj  Državnog inspektorata u Ispostavi Čakovec Božidar Dolar, naglasio je da do  ozljeda na radu najviše dolazi zbog toga što se tehnološki procesi ne odvijaju na način na koji su propisani. U 2011. godine  inspektori rada u Međimurskoj županiji    zbog određenih nedostataka  pokrenuli su 153 postupka  i izdali 55 rješenja o trenutačnoj zabrani rada zbog opasnosti od ozljeda na radu.  Stanje zaštite na radu u Međimurskoj županiji na zadovoljavajućoj je razini, no prostora za poboljšanje uvijek ima.  Potrebna je svakodnevna kontinuirana edukacija svakog radnika i adekvatna ekipiranost i opremljenost službi za zaštitu na radu.  Samo profesionalnom suradnjom na provedbi osnovnih obveza i odgovornosti zaštite na radu od strane poslodavaca i radnika moguće je izbjeći stradavanje  na radnom mjestu. 

Tvrtka Čakovečki mlinovi d.d. dobar je primjer zaštite na radu.  U zaštitu na radu u svim segmentima godišnje izdvajaju oko 250.000 kuna, odnosno 0,17 ukupnih prihoda.  Tvrtka provodi cjeloviti sustav sigurnosti pa tako posebno i mjere zaštite na radu sukladno zakonskim propisima.  Ulaganja u zaštitu donose pozitivne rezultate jer ima manje ozljeda i sigurnost je veća.  Posebno je istaknuta vrlo dobra suradnja s  Državnim inspektoratom Ispostavom u Čakovcu koji sve više poprima savjetodavnu ulogu nudeći pomoć svojim znanjem i sugestijama za poboljšanje zaštite na radu. Vrlo je dobra suradnja i s Upravom Društva koja ulaganjem unaprjeđuje sigurnost, a time i zaštitu na radu.    

Inače, Hrvatski Sabor je 2007. godine 28. travnja  proglasio Danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, želeći na taj način ukazati  dužnu pažnju zaštiti na radu i upozoriti na obvezu skrbi cijelog društva o primjerenim radnim i životnim uvjetima.

Foto: e-cakovec.com

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content