Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Jovanović: Dajemo svu potporu izgradnji prioritetnih školskih objekata u Međimurskoj županiji

Datum objave: 15. svibnja 2012.

Jovanovic_nas
Izgradnja novih školskih zgrada i pripadajućih dvorana u Pribislavcu i Čakovcu županijski je prioritet koji podržavamo te ćemo dati svu logističku podršku kako bi se u najskorije vrijeme počeli graditi. Rekao je to u utorak prilikom službenog posjeta Međimurskoj županiji ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović.

Na radnom sastanku održanom u Uredu župana, županijski dužnosnici ministra, koji je bio u pratnji svoje pomoćnice zadužene za osnovno i srednje školstvo Ankice Nježić, upoznali su sa kapitalnim projektima u našem obrazovnom sustavu. Župan Međimurske županije Ivan Perhoč ministra je prezentirao potrebe za obnovu i dogradnju školskih objekata koji bi se mogli financirati putem Javno-privatnog partnerstva. Potrebe postoje, no pitanje je u financiranju, jer Županija trenutno nije u mogućnosti osigurati sredstva za sve. Nadalje, razgovaralo se i o mreži predškolskih i školskih ustanova, koja bi, rekao je župan, trebala biti i u funkciji razvoja učinkovitosti cijelog obrazovnog sustava, te omogućavati obrazovanje mladih za poslove koji su na tržištu rada traženi. S time je povezana i potreba za boljom regionalnom koordinacijom upisnih programa u srednje škole i veleučilišta, kako bi se izbjeglo da škole na malom području "konkuriraju" jedna drugoj, što direktno utječe na kvalitetu nastave.

Na sastanku je bilo riječi i o asistentima u nastavi, te o uključivanju pripadnika romske nacionalne manjine u obrazovni sustav, posebice srednjoškolski.

Ministar je istaknuo da je Međimurje prva županija koju obilazi na ovaj način jer želi dati podršku županu i stručnim službama koje rade na organizaciji školskog sustava kod nas. Naime, Međimurska županija ističe se po tome što naši učenici postižu odlične rezultate na državnim natjecanjima, a natprosječno je i velik broj onih koji se upisuju na fakultete i to na one koji su im prvi izbor. Naša iskustva uključit će u reformu koja je u tijeku, rekao je ministar.

Govoreći kapitalnim investicijama u školstvu, ministar je rekao da će dati punu podršku kako bi izgradnja nove zgrade OŠ "Vladimir Nazor" u Pribislavcu te Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, za što postoji sva potrebna dokumentacija, što prije započela, bilo putem JPP-a bilo iz nekih drugih izvora. Što se tiče Međimurskog veleučilišta, pred izdavanjem je dopusnica za treći nastavni program, Održivi razvoj. Za novu su školsku godinu u pripremi i novi modeli uključivanja malih Roma u predškolski sustav, rekao je Jovanović.

Na novinarsko pitanje, vezano uz besplatni prijevoz srednjoškolaca, ministar je odgovorio kako su u proračunu osigurana sredstva za sljedeću školsku godinu. Upravo je krenula anketa po školama, a tako prikupljeni podaci iskoristit će se za izradu modela financiranja prijevoza.

Ministar Jovanović obišao je i Međimursko veleučilište, OŠ "Vladimir Nazor" u Pribislavcu, COO u Čakovcu, te čakovečki Gimnaziju, gdje ovog ljeta započinje izgradnja novih učionica.

Inače, ministar na sastanku nije propustio istaknuti i da je Međimurje sportska regija,  posebno naglašavajući uspjeh našeg srebrnog olimpijca Filipa Udea.

{gallery}2012galerije/Svibanj_2012/Jovanovic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content