Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Perhoč: Neprihvatljiv i podcjenjivački odnos Uprave HRT-a prema Međimurju

Datum objave: 9. svibnja 2012.

hrt_nas

Uvijek sam se zalagao za regionalni pristup rješavanju nekih pitanja te za razgovor sa susjednim županijama i gradovima, no najnovija zbivanja oko preseljenja dopisništva Hrvatske televizije u nove prostore, vrijeđaju i omalovažavaju mene i sve Međimurce. Rekao je to u srijedu župan Međimurske županije Ivan Perhoč na konferenciji za novinare sazvane povodom medijskih napisa o ukidanju čakovečkog dopisništva javne televizije i njegovog preseljenja u susjedni Varaždin.

Objašnjavajući kronologiju odnosa HRT-a i Međimurske županije, naglasio je da je prije 15-tak godina Županija kupila opremu, osigurala prostor te plaćala najam za dopisništvo u Čakovcu. U taj projekt se krenulo kako bi građani Međimurja i Hrvatske bili informirani o događajima u ovom dijelu Hrvatske. Dopisništvo od onda radi u Čakovcu, a novinari iz čakovečke redakcije profesionalno prate događaje na području cijelog Međimurja.

Prošle godine HRT je tražeći nove, primjerenije prostore iz kojeg bi djelovala dopisništva u Čakovcu i Varaždinu, iskazao interes za rješavanjem tog pitanja na području Čakovca, točnije prostorima Tehnološko-inovacijskog centra. Tamo je naime uređen prostor i opremljena multimedijalna dvorana. Nakon konzultacija s BICROM koji je sufinancirao projekt uređenja o tome može li jedna takva tvrtka koristiti taj prostor, raspisan je Javni natječaj na koji se javio HRT te koji je u konačnici i odabran. Pravne službe Županije i HRT-a usuglasile su i Ugovor o korištenju, koji je s naše strane potpisan i poslan u Zagreb. HRT je za taj prostor uplatio i jamčevinu.

No, kako je naglasio Perhoč, sve se to događalo uoči parlamentarnih izbora, a nakon njih međusobna komunikacija prestaje. Unatoč brojim nastojanjima s ravnateljem HRT-a Josipom Popovcem nemoguće je stupiti u kontakt, a zanimljivo je da do danas u REDEA-u nije stigao nikakav dopis o prekidu suradnje. S druge strane, u posljednjih mjesec dana u medijima su se pojavile priče da je HRT Ugovor o najmu prostora potpisao s Gradom Varaždinom, te da do kraja sljedećeg mjeseca zatvara dopisništvo u Čakovcu te novinare i opremu seli u Varaždin.

Župan Perhoč ovakav način rada i komunikacije smatra uvredljivim za Međimurje, jer ne postoji niti jedan razlog po čemu bi Varaždin za dopisništvo bio prikladnije mjesto od Čakovca, već naprotiv. Prostor u TIC-u ne zahtjeva ulaganja u uređenje, a tamo se nalazi i nešto televizijske opreme koju dopisništvo može koristiti. Prostor u Varaždinu u kojem bi se navodno dopisništva trebala objediniti tek treba urediti, a prema nekim informacijama nije riješen novi prostor za sadašnjeg korisnika ni imovinsko-pravni odnosi.

Osim što je to neprihvatljivo i uvredljivo za Međimurce i njega kao župana, otvara se i sumnja u racionalno trošenje novca poreznih obveznika, jer je HRT javna, a ne privatna televizija. Plaćanje jamčevine za prostor koji se neće koristi s jedne i uređenje prostora koji nije u njihovom vlasništvu s druge strane, sigurno nije na tragu racionalnog poslovanja. Također, postavlja se i pitanje političkih pritisaka na čelništvo javne televizije, jer kako je moguće da, upitao je župan Perhoč, da se praktički preko noći prekida sva komunikacija s legalno izabranom županijskom vlašću i to nakon što su najave o najmu prostora u Čakovcu, podigle "buru" u varaždinskom gradskom vijeću.

Župan Perhoč javno je pozvao ravnatelja HRT-a Popovca da objasni zbog čega ne želi razgovarati s županom jedne hrvatske županije, iz kojih razloga je naprasno i bez objašnjenja zaustavljen proces potpisivanja Ugovora o najmu prostora u TIC-u u Čakovcu i to nakon provedene sve zakonske procedure, te po kojoj je osnovi prostor u Varaždinu bolji od onog u Čakovcu. Također, Perhoč je pozvao na suradnju i čelnike iz susjedne županije, jer ako se kod ovakve, u biti banalne stvari "veći" susjed postavlja isključivo, kako će tek biti kad na dnevni red dođu stvari važne za razvoj cijele regije. Međimurje ovakav podcjenjivački odnos nije zaslužilo i na njega ne može i neće pristati, završio je župan.

Zanimljivo je da na konferenciji za novinare nije bio nitko iz čakovečkog ili varaždinskog dopisništva HRT-a.

{gallery}2012galerije/Svibanj_2012/HRT{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content