Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završen prvi dio EU tjedna u Međimurskoj županiji

Datum objave: 4. svibnja 2012.
Europska_HrvatskaEU tjedan u Međimurskoj županiji obilježava se nizom aktivnosti dvanaestu godinu za redom, a ove godine će trajati od 2. do 9. svibnja 2012.

U prvom dijelu, 2. svibnja -  održana je svečana sjednica Savjeta za europske integracije na kojoj je Župan Međimurske županije g. Ivan Perhoč – predsjednik Savjeta podnio izvješće o radu u protekloj godini, koje je jednoglasno usvojeno. Tajnik Savjeta g. Darko Radanović predstavio je plan rada za 2012./2013., posebno istaknuvši pripreme za ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja 2013. Zamjenik župana g. Matija Posavec izrazio je nadu da će sve poduzete aktivnosti rezultirati i proslavom ulaska RH u EU na području Međimurja kao jedine županije koja direktno graniči sa dvije zemlje članice. Također je iznio podatke o stanju provedenih projekata i izrazio zadovoljstvo što Međimurska županija prednjači po prijavljenim i provedenim projektima, ali i visini sredstava povučenih iz fondova Europske unije.

3. svibnja 2012. u I. osnovnoj školi Čakovec, održano je finale jubilarnog 10. EU KVIZA koje je otvorio župan Međimurske županije g. Ivan Perhoč.  U finalu  je sudjelovalo 5 timova (OŠ Prelog, OŠ Strahoninec, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec). Učenici su pokazali izvrsno znanje iz područja povijesti, zemljopisa, država i institucija EU. Pobijedila je OŠ Prelog, drugo mjesto pripalo je OŠ Strahoninec, a treće I.OŠ Čakovec kojima su nagrade uručile gđa Dijana Pahek, stručna suradnica u UO za obrazovanje, kulturu i sport, gđa Vesna Haluga pročelnica UO za gospodarstvo, promet i EI i gđa Nevenka Šopar – ravnateljica I. OŠ Čakovec.

Istoga dana u caffe baru PODROOM, u popodnevnim satima, održan je ULTIMATE PUB QUIZ – Riječ je o interaktivnom i zabavnom kvizu u kojemu su  se ekipe natjecale u deset krugova s različitim kategorijama pitanja (opće znanje iz europske povijesti, zemljopisa, glazbe, kulture itd.) Ekipe su se sastojale od 5 članova, plus jedna rezerva, a osim ekipa učenika srednjih škola, profesora, županijskih djelatnika i novinara, u kvizu su sudjelovati i predstavnici Međimurske i Varaždinske županije.

Pobijedila je ekipa Prve Gimnazije Varaždin, drugo mjesto osvojila je REDEA, a treće domaćini predstavnici Međimurske županije koji su nagradu prepustili timu novinara VOX POPULI. Nagrade sponzora Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Zagrebačke banke, OPG Dvanajščak – Kozol, OG Biber i Turističkog kompleksa Cimper uručili su g. Darko Radanović – tajnik Savjeta za EI Međimurske županije i g. Peter Hopwood, voditelj i pokretač PUB QUIZA u Republici Hrvatskoj.

4. svibnja 2012. Na Međimurskom veleučilištu, g. Paolo Berizzi, Zamjenik veleposlanika EU u RH i šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, održao je predavanje „ Republika Hrvatska  - nova članica Europske unije“. Na predavanju je bilo prisutno više od pedeset studenata koje je najviše zanimalo što konkretno za njih kao studente znači skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

G. Paolo Berizzi je po završetku predavanja, u pratnji zamjenika župana g. Matije Posavca obišao Međimursko veleučilište i Tehnološko inovacijskog centra Međimurja.

Sljedeći tjedan će se povodom Dana Europe na glavnim trgovima gradova građani moći informirati o Europskoj uniji, a biti će organiziran i prigodni zabavni program. Tako će se Dan Europe u Murskom Središću obilježiti u ponedjeljak 7. svibnja, u utorak u Prelogu dok će se na sam Dan Europe 9. svibnja proslava biti u Čakovcu.

U ponedjeljak 7. svibnja s početkom u 13.30 u Centru za kulturu će se održati javna tribina pod naslovom „Republika Hrvatska – nova članica Europske unije“. Na tribini će govoriti gđa Vesna Pusić, Ministrica vanjskih i europskih poslova, a ovom tribinom želimo pružiti mogućnost stanovnicima Međimurja da se podrobnije informiraju o promjenama koje će donijeti članstvo  te dobiti odgovore na pitanja koja dosad nisu imali prilike postaviti.

 eu_kviz pub_quiz

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content