Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 30. travnja 2012.

svecana_nas
Devetnaesti put za redom Međimurska županija obilježila je svoj dan. 30.-tog travnja obilježavamo Dan Međimurske županije, a od ove godine i Spomendan Hrvatskog Sabora na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Tim je povodom u atriju Palače Zrinskih u Čakovcu održana Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije. Osim domaćina i gostiju iz Međimurja, Sjednici su nazočili i predsjednik Hrvatskog Sabora Boris Šprem, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milorad Batinić, obnašatelj dužnosti ravnatelja Hravtskog vojnog učilišta Petar Zrinski iz Zagreba i zapovjednik ratne škole ban Jelačić brigadni general Slaven Zdilar, biskup Varaždinske županije mons. Josip Mrzljak, načelnik Općine Ljubuški iz Bosne i Hercegovine Nedeljko Barbarić i mnogi drugi.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački u svom se prigodnom govoru osvrnu na rad Skupštine u minulom razdoblju istaknuvši da je bio pozitivan. Radi se u teškim vremenima, a samo konstruktivnom suradnjom nešto možemo postići.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč u svom je obraćanju istaknu da je Međimurska županija zbog financijskih problema bila prisiljena stegnuti remen. Vrijeme je pokazalo, rekao je da su neki od njih neracionalno trošili javni novac, a neki za koje postoji potreba će se čim financijske mogućnosti to dopuste, nastaviti.

Osvrnuo se i na tendenciju koncentriranja mnogih institucija i sadržaja isključivo u Varaždinskoj županiji. To smatra lošim, te je pozvao sve institucije i pojedince koji će o tome odlučivati da uvaže potrebu regionalnog povezivanja isključivo poštujući specifičnosti i potrebe svake županije. Župan je najavio i inzistiranje na realizaciji već pripremljenih projekata, prije svega novoj osnovnoj školi u Pribislavcu, Centru za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, sportskim dvoranama, prostorima u zdravstvu i socijalnoj skrbu te zaobilaznicama Nedelišća, Čakovca, Murskog Središća i Preloga.

Predsjednik Hrvatskog Sabora Boris Šprem osvrnuo se na pozitivnu sliku koje Međimurje ima u ostalim hrvatskim regijama, te naglasio da smo primjer ostalima u mnogim stvarima, primjerice privlačenju novca iz EU fondova.

Na Svečanoj sjednici dodijeljene su i Nagrade Zrinski za 2011. godinu. Dobitnici su bili Franjo Lebar  za doprinos u razvoju vinarstva i lovstva, Mario Vukoja za osobni doprinos u razvoju gimnastičkog sporta, dr. Mirko Komarčić za doprinos u političkom i sportskom životu. Udruga Zrinska garda Čakovec za promociju Međimurske županije te Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije za očuvanje narodne baštine. Nagradu za Životno djelo koja se dodijeljuje svake pete godine dobio je prof. dr. Stjepan Hranjec za zasluge u obrazovanju, književnosti i očuvanju etno baštine. Prof. dr. Hranjec se u ime dobitnika zahvalio na nagradama.

Nakon završetka Svečanog dijela, predsjednik Hrvatskog Sabora svečano je otvorio i novouređene prostorije Zrinske garde Čakovec koje se nalaze u prizemlju Palače.

Svečanom sjednicom završeno je ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Svecana{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content