Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježeni Dani Međimurske županije

Datum objave: 28. travnja 2012.
Dan_upanije_2012_nas
Ovogodišnji Dani Međimurske županije po prvi se put obilježavaju zajedno sa Spomendanom Hrvatskog Sabora na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Oni su 30. svibnja 1671. godine životom platili pobunu protiv bečkog dvora, čime je završila Zrinsko-frankopanska urota. Bili su jedni od prvih boraca za hrvatsku samostalnost, od 19. stoljeća štuju se kao nacionalni junaci, a prošle godine na inicijativu Zrinske garde Čakovec, Međimurske županije i potpredsjednika Hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa dan njihove pogibije proglašen je Spomendanom.

Organizacijski odbor i ove je godine za ove dane nastojao u obilježavanje uključiti brojne Udruge, pojedince i institucije koje djeluju na području Međimurske županije. Bogat i raznolik program u petak i subotu, praćen lijepim vremenom na ulice Čakovca privukao je velik broj naših sugrađana koji su imali prilike uživati u priređenom.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Dan/Petak{/gallery}
Program je započeo u četvrtak navečer otvaranjem izložbe poštanskih maraka na temu Zrinskih i Frankopana te predstavljanjem prigodne poštanske dopisinice. Izložba je organizirana u čakovečkom Franjevačkom samostanu, a organiziralo ju je Hrvatsko filatelističko društvo "Zrinski" iz Čakovca.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Dan/Cetvrtak{/gallery}
Posebna novina ove godine bio je program "Ana Katarina Zrinski". Riječ je o kulturno-povijesno-turističkoj manifestaciji koju su osmislili na Međimurskom veleučilištu. Cilj manifestacije građane je podsjetiti na ulogu Zrinskih posebice žena te građanima ponuditi i turistički program. Studentice i studenti organizirali su izložbu "Ana Katarina Zrinski" koja je postavljena u čakovečkoj knjižnici "Nikola Zrinski", bogat program za najmlađe s viteškim igrama i potragom za blagom. U petak navečer u jezeru Starog grada upriličen je i prikaz srednjovjekovnih borbi.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Dan/Petak2{/gallery}
U subotu pak je na Međimurskom veleučilištu održan kviz na temu Zrinskih na kojem su sudjelovali srednjoškolci, a navečer Zabava na dvoru Zrinskih kojom nastojali predstaviti  tadašnje običaje i hranu.
Subotnje prijepodne uoči Dana Međimurske županije tradicionalno je rezervirano za povijesne postrojbe. Ove godine njih šesnaest predvođenih našom Zrinskom gardom prošetalo je središtem Čakovca, posebno uveličavši obilježavanje prvog Spomendana Hrvatskog Sabora. Inače, povijesne postrojbe zajedno sa predsjednikom Skupštine Međimurske županije Petrom Novačkim i zamjenikom župana Međimurske županije Matijom Posavcem bile su na svetoj misi za Zrinske i Frankopane i Međimurskoj županiji koja je održana u čakovečkoj župnoj crkvi Sv. Nikole Biskupa. Zrinska garda organizirala je i program ispred spomenika Oproštaj postavljenog ispred Palače Zrinskih, kao i postrojavanje i predaju prijavka na Trgu Republike. Ova je udruga tradicionalno u petak predvodila i međimursko izaslanstvo u Bečko Novo Mjesto, a u nedjelju nakon mise u zagrebačkoj katedrali prodefilirala središtem metropole.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Dan/Subotagarda{/gallery}
Građani su mogli razgledati i izložbu "Kaj Međimurci delaju dok ništ' ne delaju", zabavni program s izložbom ručnih radova, starih zanata i običaja koje je organizirala Udruga Međimurske roke. Naravno, ni ove godine nije izostala tradicionalna okrijepa Saveza lovaca Međimurske županije koji su skuhali i podijelili gotovo tisuću porcija lovačkog gulaša.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Dan/Subotalovci{/gallery}
Ne treba zaboraviti ni preloški Sajam cvijeća Turističke zajednice Grada Preloga, koji je ove godine održan po 13. put. Također, predstavljena je i Knjiga Srećka Pospišila "Pozdrav iz Međimurja 1897 – 2012", monografije koja se bavi razglednicama međimurskih mjesta koje su izdane u proteklih 115 godina. Pjevački zbor umirovljenika Čakovec u crkvi Sv. Nikole biskupa organizirao je 8. međunarodni susret pjevačkih zborova. Matica Hrvatska već tradicionalno uoči Dana Međimurske županije dodjeljuje nagrade za svoj književni natječaj koji se provodi po međimurskim školama. Ovogodišnja tema bila je "Navik on živi - ki zgine pošteno".

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Dan/Petakostalo{/gallery}
Dodajmo da je na inicijativu Organizacijskog odbora Dana Međimurske županije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svim školama u Hrvatskoj preporučilo da se u ponedjeljak 30. travnja održi "sat povijesti" na kojem će učenike podsjetiti na ulogu Zrinskih i Frankopana u hrvatskoj povijesti i njihovim zaslugama za današnju slobodu. Esej koji će se čitati u školama napisao je ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content