Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

1. Sabor hrvatske kulture u Lendavi

Datum objave: 23. travnja 2012.

letak_1._hrv_sabor_u_slo Prvi Sabor hrvatske kulture u Sloveniji održan je 14.4.2012. u Lendavi, u zajedničkoj organizaciji Saveza hrvatskih društava Slovenije (SHDS) i HKD Pomurje iz Lendave.


Dugo priželjkivani događaj konačno smo realizirali i sudeći po reakcijama sudjelujućih i gostiju, cijela manifestacija kao i priredba u kulturnom domu u Lendavi nikoga nije ostavila ravnodušnim. Na saboru je sudjelovalo sedam kulturno umjetničkih društava iz sastava Saveza hrvatskih društava u Sloveniji: iz Škofje Loke, Velenja, Novega Mesta, Ljubljane, Maribora i Lendave kao domaćina. Sabor je zamišljen kao susret hrvatskih kulturnih društava na kojemu bi svake godine bio domaćin drugo društvo što bi nam svima omogućilo bolje međusobno upoznavanje i prezentiranje aktivnosti na očuvanju kulturne baštine i jezika. Program Sabora je bio podijeljen na nekoliko dijelova. U ranim popodnevnim satima smo dočekali naše goste koji su pristigli u pet autobusa. Članovi našega HKD Pomurje su ih dočekali i podijeljene u manje grupe, proveli kroz Lendavu te im predstavili kulturne znamenitosti našega mjesta.

 

Gosti su bili zadivljeni bogatom poviješću i mnogim kulturnim spomenicima Lendave. Slijedilo je otvorenje izložbe likovnih djela i ručnih radova u prostranoj auli kulturnog doma u Lendavi gdje su svoje ručne radove izložili: Hrvatsko kulturno društvo Međimurje Ljubljana - sekcija ručnih radova »CVET«, Hrvatska kulturna udruga Novo Mesto- sekcija slobodne aktivnosti te hrvatsko kulturno društvo Pomurje Lendava.

U sklopu likovne izložbe predstavili su se umjetnici iz četri kulturna društva: KD »Međimurje« iz Velenja, HD Ljubljana, HKD »Međimurje« Ljubljana te Hrvatska kulturna udruga iz Novoga Mesta. Likovni radovi se mogu pogledati u kulturnom domu u Lendavi do 3.05.2012. Pedstavljena su djela umjetnika 5. likovne kolonije u Lendavi i njenoj okolici (KD »Međimurje» Velenje), slike – vedute s otoka Korčule, umjetnika i arhitekta Slobodana Milojevića iz HD Ljubljana, slike članova HKD »Međimurje« Ljubljana, Ivane Matotek i Dražena Kalšana s motivima zavičaja i cvjetnim motivima  te slike likovne sekcije Hrvatske kulturne udruge iz Novog Mesta autorca Katice Zuanović i Mire Macan. Uz mali domijenak (domaće perece i domaća lendavska vina) divili smo se maštovitim i vrijednim radovima naših gostiju. Slijedila je priredba na pozornici lendavskog kulturnog doma gdje su se sva gostujuća društva predstavila kulturno-umjetničkim programom. Uživali smo u folklornim i vokalnim nastupima: HKD Međimurje Ljubljana, HK Ljubljana, KD Međimurje Velenje, HKU Novo Mesto, HKD Komušina iz Škofje Loke, HKD Maribor i HKD Pomurje. Osim prezentacije folklora uz tamburašku pratnju uživali smo u nastupima ženske vokalne skupine iz Ljubljane, mješanog pjevačkog zbora i recitatora iz Novoga Mesta te u vrhunskim izvedbama klapskog pjevanja HD Ljubljana i HKD Maribor. U mnoštvu izvođača je bilo lijepo vidjeti i dosta mladih članova što znači da se tradicija i održanje hrvatske kulture nastavlja s budućim generacijama.

Na kraju kulturno umjetničkog djela susreta predsjednik HKD Pomurje se zahvalio predsjednicima i članovima svih kulturnih udruga i posebno pozdravio prisutne počasne goste iz Hrvatske i Slovenije: veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Sloveniji dr. sc. Svjetlana Berkovića (u svojstvu osobnog izaslanika predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića i ministrice vanjskih i europskih poslova RH prof. dr. sc. Vesne Pusić), te predsjednika SHDS-a Petra Antunovića i gradonačelnika Lendave g. Antna Balažeka. Veče smo zaključili zajedničkom večerom svih nastupajućih u lendavskim hotelu Lipa uz živu svirku tamburaša iz svih kulturnih društava te zajedničku pjesmu i ples do jutarnjih sati. Slijedeći sabor će se održati nagodinu u Mariboru i unaprijed se veselimo ponovnom druženju sa sunarodnjacima u našoj zajedničkoj drugoj domovini.


Tekst pripremila:

Renata Lugomer-Pohajda

HKD Pomurje Lendava

Slika1Slika2Slika3

fotografije:

arhiv HKD Pomurje


homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content