Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Proglašena elementarna nepogoda zbog mraza i niskih temperatura

Datum objave: 20. travnja 2012.

mraz_nas
Zbog mraza i niskih temperatura koje su Međimurje pogodile krajem ožujka i početkom travnja te šteta na poljoprivrednim kulturama koje su uzrokovale, župan Međimurske županije Ivan Perhoč shodno svojim oblastima proglasio je elementarnu nepogodu zbog mraza.

Kako je rekao na tim povodom u petak održanoj konferenciji za novinare, poljoprivrednici su općinama i gradovima štete počele prijavljivati već početkom ovog mjeseca, a nakon izlaska općinskih povjerenstava na teren i provjere te objedinjavanja prikupljenih podataka, grube procjene govore da štete iznose oko 48 milijuna kuna. Međimurska županija učinit će sve u okviru svojih ovlasti kako bi se štete koje su pretrpjeli proizvođači nadoknadile, no vodeći se iskustvima prethodnih godina, ministarstvo će pokriti samo nekoliko postotaka od prijavljenih iznosa.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam istaknula je da štete variraju od 60 do 100 posto na nekim površinama. Razlog tomu je naglo zatopljenje koje je "probudilo" vegetaciju, te nakon toga zahlađenje koje je došlo u vrijeme cvatnje. Kako je rekla, svi će prikupljeni podaci biti obrađeni te u narednih 60 dana poslani u nadležno ministarstvo.


{gallery}2012galerije/Travan_2012/Mraz{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content