cistka_nas
22. travnja – Dan planete Zemlje u Međimurju je obilježen radno. Naime, u organizaciji Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalno uređenje, preko stotinu i pedeset volontera čistilo je nelegalno odlagalište na području bivšeg vojnog poligona u Čakovcu. U akciju su se pored Međimurske županije uključili i  međimurske srednje škole, Grad Čakovec, GKP Čakom, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Međimurske županije, Međimurje Min d.o.o., KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec”, Međimurka B.S. te brojni drugi građani.

Čistačima volonterima podršku je dao i župan Međimurske županije Ivan Perhoč, koji je istaknuo da se radi o površini koja je u vlasništvu Međimurske županije, a koju su devastirali neodgovorni pojedinci, ali i tvrtke. Nakon čišćenja, pojačat će se nadzor tog prostora, te će se oni koji će ovdje i dalje dovoziti otpad prijaviti.

Pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalno uređenje Sandra Golubić, naglasila je da unatoč činjenici da na području županije imamo legalno odlagalište neki još uvijek otpad odlažu u prirodi. Time osim što onečišćuju okoliš, zajednici stvaraju troškove jer te površine na kraju treba očistiti. Rekla je da vjeruje da akcije poput ove mogu utjecati na podizanje ekološke svijesti kod Međimuraca kako bi ovakvih nepotrebnih onečišćenja bilo što manje.

Slične akcije organizirane su i po većini međimurskih općina i gradova.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Cistka{/gallery}