Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 58. sjednica GSV-a

Datum objave: 18. travnja 2012.

gsv_nas
U prostorima Međimurskog veleučilišta u srijedu je održana 58. sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. Sjednica je održana na neuobičajenom mjestu zbog toga što je glavna tema bila stanje u srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju na području Međimurske županije.

Cilj je  bio upoznati se sa osnovnim značajkama srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja u Međimurskoj županiji, sa problemima koji se pojavljuju u funkcioniranju samog sustava i predviđenim mjerama koje Županija namjerava preuzeti da bi se sam sustav poboljšao. Naime, mi i dalje učenike obrazujemo za zanimanja s kojima se vrlo teško zapošljavaju,  a s druge strane nekih profila koji su traženi nema na tržištu rada.

Aktualno stanje u sustavu obrazovanja te o potrebama koje očekujemo u budućnosti prezentirala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Sonja Tošić Grlač. Kako je istakla, u svrhu dugoročnog planiranja potrebno je izraditi analize kako bismo mogli procijeniti ponudu i potražnju za zanimanjima. Treba što prije smanjiti upisivanje nekih zanimanja te početi djecu školovati za deficitarna. Programe u srednjim školama trebalo bi modernizirati, uvesti nove, te više raditi na sustavu cjeloživotnog osiguranja. Također, gospodarstvo bi trebalo dugoročno planirati svoje potrebe za radnicima s jasno preciziranim znanjima, vještinama i kompetencijama, te jasnim i konkretnim ponudama motivirati učenike, svoje buduće radnike.
To su bili i zaključci koje je Vijeće nakon konstruktivne rasprave i prihvatilo. Dio zaključaka ne odnosi se na lokalnu i regionalnu razinu, te će se s njima upoznati nadležna ministarstva i saborski zastupnici.

Točka sjednice bilo je i kretanje na tržištu rada. Prema najnovijim podacima, broj nezaposlenih u županiji stagnira, uglavnom zbog početka sezonskih poslova.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/GSV{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content