Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan oslobođenja Međimurja 1945.

Datum objave: 6. travnja 2012.

oslobodjenje_nas
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je obilježen Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine. Na taj dan prije 67 godina jedinice bugarske Otečestvene fronte, sovjetske Crvene armije te Kalničkog partizanskog odreda ušle su u Međimurje te prekinule četverogodišnji mađarsku okupaciju.

Vijenci su položeni pod spomen ploču na ulazu u palaču Zrinskih, spomenik poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu na čakovečkom groblju te na spomen groblju u Svetom Jurju u Trnju. Osim izaslanstva Međimurske županije, u obilježavanju su sudjelovali i predstavnici Grada Čakovca, saborski zastupnici s međimurskog područja, Društva antifašista i antifašističkih boraca Međimurja, Društva Josip Broz Tito, te brojni građani.

Središnja svečanost je održana u Svetom Jurju u Trnju, a na njoj su govornici skrenuli pozornost na važnost očuvanja povijesne memorije na te događaje, posebice u svjetlu najnovijih relativizacija i negiranja. Župan Međimurske županije Ivan Perhoč istaknuo je da nepravde i zločini koji su se dogodili neposredno poslije rata ne smiju biti razlog da se izvrću povijesne činjenice. Kako je rekao, ovih dana najavljuje se skup u Zagrebu na kojem bi trebali sudjelovati i predstavnici mađarske krajnje desnice,  koji se otvoreno zalažu za ponovno pripajanje Međimurja Mađarskoj. Žalosno je da u Hrvatskoj danas postoje grupe ljudi koji im pružaju gostoprimstvo, zaboravljajući na sve patnje i žrtve koje su Međimurci podnijeli da bi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj.

Upravo zato stalno treba podsjećati na ove svijetle povijesne trenutke, kako bi i mlađe generacije znale povijesnu istinu.  A istina je ta da su naši djedovi i očevi protiv njemačkog nacizma i mađarskog i hrvatskog fašizma ustali nošeni temeljnim moralnim vrijednostima  - slobodi, jednakosti i ljubavi prema bližnjima. Upravo su to vrijednosti po kojima smo mi Međimurci poznati, a to su i vrijednosti koje su Hrvati branili u Domovinskom ratu.

U Svetom Jurju u Trnju govorili su i predsjednik Društva antifašista i antifašističkih boraca Međimurja Zvonimir Golub i ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec mr. sc. Vladimir Kalšan.

{gallery}2012galerije/Travan_2012/Oslobodenje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content