Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bauk: Kod inicijativa za izdvajanjem naselja treba poštivati volju građana

Datum objave: 4. travnja 2012.

bauk_nas
Ministar uprave Arsen Bauk u srijedu je boravio u službenom posjetu Međimurskoj županiji. Osim radnog sastanka sa županijskim dužnosnicima, ministar je sudjelovao i na Kolegiju načelnika i gradonačelnika gdje je s prisutnim razgovarao o smjerovima eventualnog regionalnog preustroja, ali i o konkretnim problemima s kojima se svakodnevno susreću.

Na radnom sastanku župan Međimurske županije Ivan Perhoč upoznao ga je s trenutnim stanjem u našoj županiji, suradnji između jedinica lokalne i regionalne samouprave, ako i o problemima vezanim uz financiranje pojedinih funkcija. Kako je rekao, Međimurje je uvijek bilo okrenuto prema razvoju, no taj razvoj financiran je niskim primanjima. U trenutnoj situaciji, kad su proračunski prihodi smanjeni zbog krize taj je sustav postao neodrživ, te nam je potrebna pomoć. S druge strane, dosadašnji sustav koji je državi davao arbitrarnu funkciju kod raspodjeljivanja javnog novca, nama nikad nije išao u prilog, jer smo, unatoč dobro pripremljenim i kvalitetnim projektima iz inih razloga dobivali manje nego neki drugi. Upravo je zato promjena sustava nužna. Župan je ministra upoznao i s inicijativama za formiranjem dvaju naselja u Međimurju, Križopotja i Toplica Sv. Martin, gdje zakonska procedura nije provedena do kraja. Također, razgovaralo se i inicijativi mještana Štefanca za izdvajanjem iz Općine Mala Subotica i pripajanju Gradu Čakovcu.

Ministar je rekao da je situaciju u Međimurju dobro poznaje, te da ministarstvo vodi računa o željama i inicijativama s terena. Lokalna i regionalna samouprava do posljednjih lokalnih izbora funkcionirala je teško, a danas zbog krize ne može financirati svoje obveze. Što se tiče evenutalnog regionalnog preustroja države, stav je da granice i veličina općina trenutno nisu najveći problem u zemlji. Ukoliko građani žele općinu i ukoliko se mogu financirati, njihovu bi volju trebalo poštivati. U Hrvatskoj ima slučajeva gdje male općine normalno funkcioniraju i razvijaju se, te velikih gradova koji to ne mogu. Isti stav je i kod odvajanja odnosno formiranja naselja. Ukoliko građani to žele, sustav ih ne bi trebao sprječavati, rekao je Bauk.

Što se tiče regionalnog preustroja, pojačano se radi na tome da se Grad Zagreb izuzme iz naše statističke regije, što bi nam omogućilo lakše prijavljivanje na EU fondove. O ukidanju ili spajanju županija se ne razmišlja, već je formirana radna grupa koja će "snimiti stanje" i dati prijedloge. No, iskustva drugih zemalja pokazuju da ukoliko nema političkog konsenzusa, bilo kakav preustroj nije moguće provesti.

I na kraju, rekao je da će se sljedeći lokalni izbori provesti prema postojećem modelu, no u budućnosti se razmišlja da se neposredno biraju načelnici, gradonačelnici i župani, dok bi njihove zamjenike potvrđivalo vijeće odnosno skupština. Takav model postoji u drugim europskim zemljama, a omogućava lakše prebrođivanje eventualnih kriza vlasti.

Ministar je obišao i prostore Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, kao i upravnu zgradu Metalca u kojem se nalaze neke od državnih i inspekcijskih službi, a u koju bi se uz dodatna ulaganjima mogle smjestiti još neke. U pratnji ministra bio je i pomoćnik Boris Milošević.


{gallery}2012galerije/Travan_2012/Bauk{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content