Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Perhoč: Izjave Zmage Jelinčiča su neprimjerene i uvredljive

Datum objave: 30. ožujka 2012.
Zupan_nas
Povodom izjave koju je slovenski političar Zmago Jelinčič dao u slovenskom dnevniku Delo, 26. ožujka 2012. godine, a u kojem među ostalim stoji i da "... Hrvatska nema nikakvo pravo na Istru, Čakovec i područje na lijevoj obali Drave", župan Međimurske županije Ivan Perhoč, ministarstvo vanjskih i europskih poslova Vlade RH uputio je dopis u kojem među ostalim stoji:

"Iako su te izjave izrečene u jeku slovenske predizborne kampanje te objavljene samo u slovenskim novinama, smatramo neprimjerenim i uvredljivim na ovaj način u javnosti stvarati dojam da su neka neosporno hrvatska područja poput Istre i Međimurja "nepravedno oduzeta" Sloveniji. Štoviše, tijekom dvadeset godina samostalnosti obiju država te s time povezanih otvorenih graničnih pitanja, pripadnost Čakovca i Međimurja Hrvatskoj službena slovenska strana nikad nije dovodila u pitanje.

Kao župan Međimurske županije smatram da se na ovaj način vrijeđaju Međimurci te nepotrebno, bez obzira na slovenske predsjedničke izbore dižu tenzije. Izjave poput ove samo mogu pogoršati suradnju između naša dva naroda, stanovnika koji žive u pograničnom području, te koji bez obzira što na rijeci Muri još postoje granični prijepori, vrlo dobro surađuju.

Smatram  da na ove izjave g. Jelinčiča prema slovenskoj strani mora reagirati Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. "

Inače, pitanje reagiranja na Jelinčičev interview potegnuto je na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije održane u četvrtak. Sa tekstom dopisa upoznate su sve stranke koje sudjeluju u ovom sazivu županijske Skupštine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content