Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Organizacija rada Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Međimurske županije

Datum objave: 29. ožujka 2012.
a-hitna
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, prije godinu dana usvojio je Mrežu hitne medicine za područje cijele države pa tako i Međimurske županije. Prema toj Mreži hitne medicine, Međimurska županija s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ugovara 10 timova T1 po pet u Čakovcu i Prelogu, zatim 5 timova T2 u Čakovcu te jednu pripravnost u Murskom Središću. T1 tim čine liječnik, medicinska sestra ili tehničar te vozač, a T2 tim medicinski tehničar specijalist i vozač.

U odnosu na raniji ustroj, broj timova T1 u Međimurju je sa osam povećan na deset, uvedeno je i 5 novih T2 timova, a ukinute su pripravnosti u Prelogu i Kotoribi (u Murskom Središću ostaje). Ukupno, sredstva koja se iz Državnog proračuna godišnje izdvajaju za ovu namjenu povećana su za preko 3 milijuna kuna. Nadalje, Zavod za hitnu medicinu MŽ dobio je i tri nova opremljena sanitetska vozila vrijedna 1.200.000,00 kuna. Sanitetski prijevoz ostao je u sustavu Doma zdravlja Čakovec,  broj ugovorenih timova sa četiri povećan je na šest, za što su ugovorena dodatna novčana sredstva. Valja napomenuti da prema tom Ustroju u sustav Hitne medicinske pomoći u našoj županiji ulazi 30 novih zaposlenika.

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije prema Zakonu morao se prijaviti na natječaj HZZO-a za ugovaranje Hitne medicinske pomoći na području Međimurja, a temeljem Mreže hitne medicine. Konkretno, temeljem tog ustroja u Murskom Središću troje liječnika koji na tom području obavljaju djelatnosti primarne zdravstvene zaštite moraju sklopiti Ugovor o pripravnosti. Zakon o zdravstvenoj zaštiti i općim aktima HZZO-a predviđa da poslove pripravnosti obavljaju ugovorni liječnici HZZO-a s tog područja. U slučaju odbijanja obavljanja pripravnosti, Zakon predviđa raskidanje Ugovora spomenutih liječnika sa HZZO-om i koncesijskog Ugovora sa Županijom. Napominjem da ovo praksa od početka djelovanja Doma zdravlja Čakovec, samo su pripravnosti tada bile ugovarane za tri lokacije (Prelog, Kotoriba i Mursko Središće).

Inače, početkom godine Ministarstvu zdravlja upućen je prijedlog da se proširi Mreža hitne medicine tako da se uvedu timovi T1 i u Murskom Središću. Kako stoji u dopisu koji su poslali Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine Međimurske županije, Hrvatski zavod za hitnu medicinu pratit će podatke o broju intervencija, vremenu u kojem se iste intervencije provode na navedenom području kao i kvaliteti hitne skrbi koja se pruža.  U slučaju potrebe, prijedožit će se izmjene Mreže hitne medicine za područje Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content