Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar policije posjetio Međimursku županiju

Datum objave: 29. ožujka 2012.

ostojic_nas

U srijedu je u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sa suradnicima. Kako je rekao, Međimurje je prva regija koju posjećuje u svojem mandatu jer se na terenu želi upoznati s izazovima i problemima koje županije imaju.

U sklopu posjeta održan je i radni sastanak na kojem se razgovaralo o stanju sigurnosti na području Međimurja, formiranju Vijeća za prevenciju, financiranju i radu Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, suradnji s tekstilnim tvrtkama iz Međimurja, kao i o preustroju policije s obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je da očekuje da sigurnosna situacija u Međimurju i dalje ostane na visokoj razini kao i dosad. Naglasio je i važnost prevencije, posebice edukacije mladih, ali i ustrojavanja sustava kako bi se moglo primjereno  reagirati u izvanrednim situacijama poput poplava, većih požara i slično. Također, istaknuo je da od Vlade očekujemo angažiranje domaćih tvrtki za izradu policijskih odora, naravno ako zadovolje uvjete natječaja.

Ministar policije rekao je da je sigurnosna situacija u Međimurskoj županiji iznad hrvatskog prosjeka, no da se posebno ističu imovinski delikti. Naime, više od 50 posto počinitelja stanovnici su naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine, a to je problem koji se ne može riješiti preko noći i represijom. Vijeće za prevenciju koje će se osnovati u Međimurskoj županiji pravi je put, rekao je ministar Ostojić, te u tome imamo podršku ministarstva.

Što se tiče funkcioniranja policije nakon ulaska u EU, Ostojić je rekao da se razmatraju varijante preustroja regionalnih policijskih službi i to na način da se poveća efikasnost djelovanja te da se u obzir uzmu europska iskustva. O problemima financiranja Javnih vatrogasnih postrojbi je upoznat, no Zakon je predvidio da finaciranje u potpunosti preuzmu jedinice lokalne i regionalne samouprave. Zbog manjka novca to danas nije moguće, a njegovo ministarstvo iniciralo je izmjenu Zakona o vatrogastvu kako bi ovaj problem riješio.
Ministar je posjetio i čakovečku tvrtku Čateks koja izrađuje odore za hrvatsku policiju. Direktor tvrtke Damir Vitez ministru je pokazao proizvodnju te iskazao namjeru da i dalje poslovno surađuju s ministarstvom. Ministar je rekao da će nastojati da se suradnja nastavi, naravno uz uvjet da se poštuju hrvatski zakoni te da isporučena roba bude kvalitetna.

U pratnji ministra bili su i pomoćnica ministra za upravne i inspekcijske poslove Ines Krajčak, v.d. glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez te tajnik kabineta Vlado Dominić.

{gallery}2012galerije/Oujak_2012/Ostojic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content