Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veleposlanik Bakota u posjeti međimurskim gospodarstvenicima

Datum objave: 19. ožujka 2012.
Bakota_nas
Prošlog petka u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji nj.e. Gordan Bakota. Veleposlanik je došao na poziv tvrtke Međimurjeplet, odnosno gospodarstvenika s područja Međimurske županije, koje posluju s ovom zemljom.

Veleposlanika i trgovinskog atašea, gđu. Dunju Đuricu primili su predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački i zamjenik župana Matija Posavec. Posavec je tom prilikom naglasio da je Međimurska županija jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja ima suficit u robnoj razmjeni s Austrijom. Mnogi naši gospodarstvenici već surađuju sa svojim austrijskim kolegama, a mi u županiji zainteresirani smo za investicije. Mogućnosti vidim, rekao je zamjenik Posavec u ulaganjima u postojeću industriju i turizam, ali i u green-field investicijama poput najnovije u Prelogu.

Veleposlanik Bakota istaknuo je da je Međimurje zbog svog geografskog položaja, radne snage i kvalitetne suradnje u prošlosti u izuzetno povoljnoj poziciji. Posebni interes kod Austrijanaca postoji u ulaganja u obnovljive izvore energije, kontinentalni turizam, posebice prenošenje know-howa, zajednički nastup na trećim tržištima gdje su hrvatske tvrtke od ranije dobro pozicionirane te zaštitu okoliša. Također, naglasio je da veleposlanstvo i gospodarstvenicima i javnom sektoru stoji na raspolaganju te napominje da gotovo svaki konkretni zahtjev mogu riješiti.

Veleposlanik i ataše u prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec susreli su se s međimurskim gospodarstvenicima, a osim njih, sastanku su nazočili i neki austrijski gospodarstvenici.

Inače, Austrijanci su prvi investitori u Hrvatskoj, 3. su po broju turista koji dolaze u našu zemlju, a po robnoj razmjeni Austrija je na petom mjestu. Ukupno, iz Austrije u Međimurje u prvih devet mjeseci prošle godine uvezli smo robe u vrijednosti od 36,9 milijuna američkih dolara, a izvezli u vrijednosti 53,7 milijuna američkih dolara.

{gallery}2012galerije/Oujak_2012/Bakota{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content