Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatski sabor ratificirao Ugovor o pristupanju Europskoj uniji

Datum objave: 13. ožujka 2012.

HR_EU_sluzbeni_Hrvatski sabor jednoglasno je 9. ožujka ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Uvjeti za potvrdu pristupnog ugovora u Saboru stekli su se tek nakon što je Ustavni sud utvrdio da je referendum, na kojem je ulazak u Europsku uniju poduprlo 66,27 % hrvatskih birača, proveden u skladu s Ustavom i zakonom te nakon što je Vlada poslala Saboru prijedlog zakona o ratifikaciji pristupnog ugovora.


Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji  potpisan je 9. prosinca 2011. u Bruxellesu, a potpisali su ga  hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica EU. Do sada je Ugovor ratificiralo pet zemalja EU-a: Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta, a ostale zemlje članice EU moraju ga potvrditi do očekivanog datuma punopravnog članstva, 1. srpnja 2013.


Nakon ratifikacije Ugovora šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je da se radi o velikom danu. Čestitao je građanima za ovaj izniman uspjeh te poručio da nastavimo s pripremama za članstvo jer će nam ono otvoriti velik broj novih mogućnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content