Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Maras posjetio Međimurje

Datum objave: 8. ožujka 2012.
Maras_nas
Međimurska županija u hrvatskim je okvirima vodeća na području obrtništva i malog poduzetništva te je stoga životno zainteresirana da se ovom segmentu gospodarstva stvore uvjeti za normalni rad i razvoj. Glavni je to naglasak sa službenog posjeta ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa Međimurskoj županiji.

Ministra Marasa u srijedu su u jednosatnom sastanku sa stanjem gospodarstva s naglaskom na obrtništvo i malo poduzetništvo upoznali županijski dužnosnici. Tom prilikom župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je da od ovog ministarstva županija očekuje potporu kod realizacije proizvodnih investicija te otvaranja novih radnih mjesta u proizvodnim djelatnostima.
Župan je posebno istaknuo naše poslovne zone kojih je osnovano 60, od čega je 41 u funkciji, a samo 14 u potpunosti popunjeno. Tu očekujemo pomoć ne u privlačenju investitora nego u financiranju projektne dokumentacije i komunalnog opremanja.

Gordan Maras je naglasio da njegovo ministarstvo namjerava promijeniti način na koji su se dosad davale potpore i poticaji. Naime, u tu je svrhu godišnje trošeno 325 milijuna kuna, a konačni rezultati nisu dobri. Rekao je da se odustaje od manjih poticaja u iznosu do 20 tisuća kuna jer njima se ne može pokrenuti nikakva proizvodnja. Poduzetnike će se poticati i kroz plaćanje usluga poput računovodstva, poticat će se konkurentnost i razvoj proizvodnih procesa, obrazovanje i certificiranje obrtnika, kandidiranje na EU programe i slično. U izradi su modeli financiranja preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer se želi rizik plasiranja kredita djelomično s poslovnih banaka prebaciti na HBOR. Najavio je kako će se za otprilike mjesec dana objaviti prvi natječaji za sredstva koja će Ministarstvo plasirati poduzetnicima.

Ministar je sudjelovao i na otvaranju radionice u sklopu EU projekta u Goričanu. Njega provode Općina Goričan i Serdahely, vrijednost mu je 193.383,00 eura, a cilj je jačanje ekonomske konkurentnosti prekogranične regije kroz intenziviranje prekogranične suradnje poduzeća, lokalnih vlasti i institucija za potporu poduzetništvu. Zajedno s načelnikom Općina Goričan i Serdahely Mariom Moharićem i Istvanom Tislerom te županom Perhočem otvorio je radionicu. Posjetio je i tvrtke Meiso i Dohomont u kojima su ga rukovodeći ljudi upoznali s situacijom u tvrtki i planovima za budućnost.

Maras je sudjelovao i na okruglom stolu u prostorijama Udruženja obrtnika Međimurske županije. Na njemu su obrtnici i gospodarstvenici ministra upoznali s stanjem u obrtništvu i gospodarstvu Međimurja, a  pitali su ga i o konkretnim stvarima, poput porezne reforme, poticanja proizvodnje i zapošljavanja i slično.

U pratnji ministra bio je i pomoćnik Stjepan Koraj, jedan od trojice pomoćnika iz Međimurske županije.

{gallery}2012galerije/Oujak_2012/Maras{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content