Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan civilne zaštite i Dan zaštite i spašavanja

Datum objave: 1. ožujka 2012.
civilna_nas
Svečanom sjednicom u Velikoj vijećnici Međimurske županije u srijedu je obilježen Dan civilne zaštite i Dan zaštite i spašavanja. Ovaj dan obilježava se 1990. godine kao spomen na 01. ožujka 1972. godine kad je osnovana je Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu (ICDO) kao međunarodna organizacija pri UN-u.  Vlada Republike Hrvatske je svojom Odlukom od 21. siječnja 1992. godine proglasila 01. ožujka Danom civilne zaštite i u našoj zemlji.

Na sjednici su pored predstavnika županijskih vlasti, općina i gradova te javnih poduzeća s međimurskog područja bili i zamjenik direktora za Obranu od katastrofa županije Zala iz Mađarske Janoš Karockaj, Atila Prepok viši inspektor civilne zaštite u županiji Zala i savjetnica u Upravi za zaštitu i spašavanje Slovenije – Ispostava Murska Sobota Klavdija Lebar.

U prigodnom obraćanju župan Međimurske županije Ivan Perhoč čestitajući okupljenima Dan civilne zaštite, naglasio je važnost spremnosti sustava na reagiranje. Situacije o kojima smo svjedočili u nedavnom razdoblju, primjerice nepogode koji je snijeg donio u južnom dijelu zemlje, dokazuju da je veoma važno imati spremne i opremljene službe koje u takvim situacijama izlaze na teren i omogućavaju  normalno odvijanje života.

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, zamjenik župana Matija Posavec, zahvalio se svim službama na aktivnom doprinosu u savladavanju prepreka koje su donijele vremenske nepogode u proteklih godinu dana. Kako je rekao, često puta očekujemo da službe najprije obuhvate mjesto gdje se krećemo, no i one imaju svoje prioritete kojih se moraju pridržavati ali svi zajedno možemo biti zadovoljni. To je dokaz da nam funkcionira infrastruktura, da su sve službe odradile svoj dio posla i da smo, u dijelu sprječavanja određenih problema, pokazali primjer ostalima.

Predstavnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec, Ladislav Soeke govorio je o tome  kakve su mjere zaštite i spašavanja osoba i materijalnih dobara tijekom prošle godine poduzete u našoj županiji te kakvo je uopće stanje na ovome području kod nas.

Inače, tijekom prošle godine Državna uprava za zaštitu i spašavanje raspisala je natječaj na temu "Katastrofe i snage zaštite i spašavanja". Na njega su se mogli javiti učenici osnovnih škola i dječjih vrtića, a njegov je cilj bio je educiranje djece o važnosti zaštite i spašavanja. Natječaj se provodio na području cijele Hrvatske, a u Međimurju se prijavilo 16 osnovnih i 3 područne škole i 10 dječji vrtića, koji su ove godine uključeni po prvi put.Nakon što je komisija pregledala i ocijenila sve pristigle radove, dio uradaka je poslan u Sloveniju, Upravu za zaštitu i spašavanje ispostava Murska Sobota na njihov slični natječaj te u hrvatsku Dravnu upravu za zaštitu i spašavanje. Ti rezultati još nisu poznati, a nakon što budu obznanjeni, djeca i mentori bit će obaviješteni.

{gallery}2012galerije/Veljaca_2012/Civilna{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content