Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najbolja hrvatska bučina ulja 23. ožujka na izložbi u Čakovcu

Datum objave: 17. veljače 2012.

ulje_nas
Kako bi se podigla svijest o kvaliteti hrvatskih bučinih ulja i zdravstvenim blagodatima njegove konzumacije, od prošle godine Krapinsko-zagosrska, Međimurska i Varaždinska županija zajedno organiziraju sajam bučinog ulja. Prvi je prošle godine održan u Varaždinu, dok će drugi biti 23. ožujka u Čakovcu.

Kako je na konferenciji za novinare održanoj u petak istaknula pročelnica Upravnog odjela za  poljoprivredu i turizam Danica Pošta, tog petka u čakovečkom Domu sindikata posjetitelji će moći vidjeti i kušati ponajbolja bučina ulja s područja triju sjeverozapadnih hrvatskih županija. Osim izložbe, organizirat će se i ocjenjivanje ulja, ove godine za razliku od prethodne, u dvije kategorije – hladno i toplo prešano ulje. Radit će se dvije analize, kemijska i senzorna, a zainteresirani izlagači svoje uzorke moraju dostaviti do  29. veljače u Upravni odjel za poljoprivredu i turizam.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački pak je istaknuo da je bučino ulje izrazito vrijedna namirnica, karakteristična za ovaj kraj. Unatoč tome što se kod nas proizvodi od 1924. godine, te ga mnogi koriste u prehrani, proizvod je to koji treba prezentirati i promovirati, rekao je Novački.

Zamjenica župana Varaždinske županije Blanka Glavica Ječmenica rekla je da je prošlogodišnja izložba u Varaždinu uspjela te da je ovaj projekt koji zajednički provode tri županije izuzetno dobar, te da vjeruje da će postati tradicionalan. Predstavnica Krapinsko-zagorske županije, stručna suradnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu Draženka Grah, istaknula je da, iako je s njihovog područja prošle godine sudjelovao samo jedan izlagač, osim promocije bučinog ulja, izložba je i prilika za podizanje svijesti kod građana o zdravstvenoj kvaliteti ovog proizvoda.

Prošle je godine na sajmu sudjelovalo pet izlagača iz Međimurske županije sa 7 uzoraka ulja, dok ih je za ovogodišnji manifestaciju već sad prijavljeno 10 sa 14 uzoraka. Ukupno, ove godine očekuje se između 20 i 25 izlagača. Osim izložbe i ocijenjivanja, u sklopu sajma organizirat će se i prezentacije te stručno predavanje. Zainteresirani izlagači se još uvijek mogu prijaviti i to u Upravnom odjelu za poljoprivredu i turizam Međimurske županije.


{gallery}2012galerije/Veljaca_2012/Ulje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content