Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od 01. veljače međimurski autobusni prijevoznici preuzimaju javni linijski prijevoz

Datum objave: 30. siječnja 2012.

prijevoznici_nas
Autobusni prijevoznik "Presečki grupa" d.o.o. iz Krapine koja je temeljem dozvola obavljala javni linijski prijevoz na području Međimurske županije, taj posao od 01. veljače 2012. godine prestaje obavljati. Naime, nadležno ministarstvo odbilo je žalbu "Presečki grupe" kojoj je Međimurska županija početkom listopada prošle godine, zbog njihove najave da od 08. listopada jednostrano prekidaju obavljanje javnog linijskog prijevoza na našem području, utvrdila prijevremeni prestanak važenja dozvola.

Ovime je Međimurska županija ostala bez javnog linijskog prijevoza, a kako bi se premostilo vrijeme do odabira novog prijevoznika putem javnog poziva, s M-grupom u koju su okupljeni autobusni prijevoznici koji imaju sjedište u Međimurskoj županiji, sklopljen je Sporazum o privremenom režimu prijevoza.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo župan Međimurske županije Ivan Perhoč, ovime se vraćamo na sustav dogovoren 06. listopada prošle godine. Ova županijska vlast, istaknuo je župan, poštuje zakonsku proceduru te je to razlog što rješavanje situacije s autobusnim prijevozom toliko dugo traje. Od 01. veljače na snagu stupa privremena odluka po kojoj autobusni prijevoz obavljaju prijevoznici s područja Međimurske županije  i to po dosadašnjem voznom redu. To znači da se za putnike ništa ne mijenja što se tiče vremena polazaka i odlazaka autobusa. Ovime se međutim ukida posebni linijski prijevoz koji je učenike vozio do škola. Privremeni režim, istaknuo je župan, bit će na snazi sve dok oformljena radna skupina ne napravi novi prijedlog podjele autobusnih linija na području županije koja će uvažavati i ekonomske razloge i potrebe putnika. Nakon toga, raspisat će se javni poziv te temeljem njega najboljim ponuđačima dodijeliti dozvole.

Zamjenik župana Matija Posavec istaknuo je da će doći do korekcije cijena naviše. To je obrazložio činjenicom da će sad, za razliku od ranije, prijevoznici koristiti autobusni kolodvor čije usluge koštaju. Također, u posljednjih nekoliko mjeseci i dosta je poskupjelo i gorivo. No, s kupljenom mjesečnom kartom, korisnici će se moći voziti neograničeni broj puta a ne samo jednom odnosno dva puta kao što je to bio slučaj u režimu posebnog linijskog prijevoza. Također, dobilo se i na sigurnosti i kvaliteti jer će svi putnici sad u Čakovec dolaziti na Autobusni kolodvor. Na kraju, Posavec je istaknuo da je i s ovim poskupljenjima Međimurje ima najnižu cijenu autobusne karte u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat pozdravio je međusobni dogovor međimurskih prijevoznika, istaknuvši da se nada je to početak cjelovitog i dugoročnog rješenja pitanja autobusnog prijevoza u Međimurju. Prijevoznike je pozvao da budu korektni i da se drže dogovora, a najavio je i razgovore s Udrugom roditelja Međimurske županije i Presečki grupom s kojoma ima sklopljen Ugovor o posebnom linijskom prijevozu.

U ime autobusnih prijevoznika novinarima se obratio Damir Varga, istaknuvši da su ovim dogovorom međimurski prijevoznici Županiji ponudili prijevoz građana po dosadašnjem režimu uz, kako je rekao korektne i na realnim pokazateljima bazirane cijene. Mjesečne karte moći  će se kupiti na prodajnom mjestu u Macanovom domu u Čakovcu. Korisnici koji imaju izrađene iskaznice od Presečki grupe besplatno će dobit nove, a svi se autobusima do kraja ovog tjedna mogu voziti bez karte.

Putnici su podijeljeni na kategorije učenika i studenata i redovnih putnika. Također, prijevoznici osobama starijim od 65 godina te invalidima odobravaju popust na dnevne karte od 30 posto.

novi_rezim_2012


{gallery}2012galerije/Sijecanj_2012/Prijevoznici{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content