Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

ACT iz Čakovca dobitnik je Nagrade za socijalno poduzetništvo

Datum objave: 27. siječnja 2012.
ACT_1 Autonomni centar - ACT je dobitnik Nagrade za socijalno poduzetništvo za 2011. godinu u konkurenciji četrdesetak prijava i 6 nominiranih finalista. Osim Nagrade za socijalno poduzetništvo godine, dodijeljena je i nagrada za socijalno -poduzetničku ideju koju je dobilo Domaće mlijeko d.o.o. iz Varaždina. Nagrade su 20. siječnja u Hotelu Westin u Zagrebu uručili predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, udruge SLAP i društvenog poduzeća Modra nit d.o.o. iz Osijeka. Organizatori dodjele nagrada bili su Forum socijalnog poduzetništva, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i British Council.
Socijalno poduzetništvo stvara inovativna rješenja za trenutne društvene probleme te mobilizira kapacitete i resurse za održiv društveni razvoj. Organizacije, odnosno društvena poduzeća, koja djeluju u tom sektoru, od ostalih poduzeća na tržištu razlikuju se po tome što svoju uspješnost ne mjere samo putem dobiti koju su ostvarila, nego i stupnjem pozitivnih društvenih ili okolišnih promjena koje su proizvela – utjecajem na okoliš i društvo te razinom stvorenog društvenog kapitala. To su organizacije koje su u vlasništvu svojih zaposlenika i/ili članova, vođena su podjednako društvenim kao i ekonomskim ciljevima, a upravljana zajednički na demokratskim načelima.

Autonomni centar - ACT je pomogao osnivanje 4 društvena poduzeća. To su ACT Printlab d.o.o. - studio za grafički i web dizajn, ACT Konto d.o.o. za računovodstveno-knjigovodstvene usluge i porezno savjetovanje, Socijalna zadruga Humana Nova koja proizvodi tekstilne proizvode od recikliranog i ekološkog materijala i Centar za eko-društveni razvoj CEDRA Čakovec koji uslugama informiranja, savjetovanja i izobrazbe pomaže razvoj društvenog poduzetništva i lokalnih zajednica. U 2012./2013. godini planirano je osnivanje i razvoj još nekoliko društvenih poduzeća: eko-poljoprivredne socijalne zadruge, restorana s organskom/biodinamičkom hranom, centra za rehabilitaciju, edukaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, potrošačke zadruge, centra za pomoć u kući u formi socijalne zadruge. U 2011. godini na različite natječaje EU fondova kao nositelj ili projektni partner ACT je aplicirao projekte u ukupnoj vrijednosti 38 milijuna kuna (uključivo partnerske udjele), gdje je 90% projekata usmjereno razvoju eko-društvene ekonomije.

Nagrada od 20.000 kn bit će utrošena u veljači kada je planirano otvaranje dućana Socijalne zadruge Humana Nova i zapošljavanje još jedne osobe.

ACT_2 ACT_3 ACT_4

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content