Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

GSV obilježio Dan socijalnog partnerstva

Datum objave: 26. siječnja 2012.

GSV_nas
Hrvatski Sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku o obilježavanju 21. siječnja kao Dana socijalnog partnerstva. Naime, tog dana 1994. godine uspostavljen je institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata,  s ciljem  da se u Republici Hrvatskoj  uspostavi i razvija socijalni dijalog kroz socijalno partnerstvo. Već pet godina za redom on se obilježava i u Međimurskoj županiji.

Prigodna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji održana je u četvrtak, a uz članove, sjednici su nazočili  i župan Međimurske županije Ivan Perhoč, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Slavko Faltak, predstavnica Zavoda za zapošljavanje Područne služe Čakovec Nevenka Belak i  privremena pročelnica  Upravnog odjela za gospodarstvo, promet i europske integracije  Međimurske županije Barbara Marciuš.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji  i ovaj je put istaknulo  važnu ulogu učinkovitog socijalnog dijaloga  na svim razinama.  Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji smatraju da bi trebalo promijeniti status  Gospodarsko-socijalnog vijeća u smislu da ono nema samo savjetodavnu ulogu, već da njegove odluke, inicijative i zaključci budu i obvezujući.  

S obzirom na brojne gospodarske i socijalne teškoće  kao što su povećanje PDV, povećanje nezaposlenosti  i  drugo Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji traži od Vlade Republike Hrvatske da što prije  pokrene rad Gospodarsko-socijalnog vijeća na državnoj razini. Iako je ono oformljeno, do sada nije još održalo niti jednu sjednicu.

U svom radu Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji i dalje će ukazivati na sve probleme koji se javljaju u gospodarstvu i cjelokupnom društvu i uz učešće sva tri socijalna partnera pridonositi promicanju gospodarskih i socijalnih prava i interesa radnika i poslodavaca.  Pozivamo na suradnju sve  koji žele  pridonijeti  boljem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u međimurskoj županiji, a na dobrobit svim žitelja Međimurske županije.    

Dugotrajno iskustvo i tradicija socijalnog partnerstva u europskim zemljama i  postignuti rezultati primjer su da se do napretka ne dolazi lako, niti brzo, ali da bolji put od socijalnog dijaloga ne postoji.  Socijalni mir ne može se nametnuti, ali je moguće njegovo ostvarenje strpljivim i odgovornim dijalogom i naporom svakog socijalnog partnera.  Socijalni dijalog uključuje sve oblike pregovora između predstavnika vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa u svezi s gospodarskom i socijalnom politikom.

{gallery}2012galerije/Sijecanj_2012/GSV{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content