Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čakovečka bolnica kao primjer ostalima

Datum objave: 25. siječnja 2012.
ostojic_nas
Čakovečku sam bolnicu u prethodnih nekoliko mjeseci često isticao kao pozitivni primjer funkcioniranja, jer se čak 80 posto pacijenata s područja Međimurja liječi u njoj. To je europski prosjek i sve bi ostale hrvatske bolnice trebale tako funkcionirati. Rekao je to u utorak prilikom službenog posjeta Međimurskoj županiji novi ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić, dr. med.

Ministra Ostojića sa situacijom u međimurskom zdravstvu i planiranim investicijama upoznali su župan Međimurske županije Ivan Perhoč, predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački, zamjenik župana MŽ Matija Posavec, saborski zastupnici s područja Međimurja, gradonačelnik Grada Čakovca Branko Šalamon te pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine dr. med. Lidija Bijelić. Posebno su istaknuli problem limita čakovečke Županijske bolnice, potrebe za medicinskom opremom, posebice CT-om te potrebu za izgradnjom nove zgrade Doma zdravlja Čakovec.

Ministar zdravlja je naglasio da zdravlje, obrazovanje i pravosuđe spadaju u temeljna prava, te da svaka država o ovim stvarima treba posebno voditi računa. Zdravstveni sustav u Međimurskoj županiji dobro funkcionira, posebice u dnevnoj bolnici, a planirane investicije idu u korist građanima.

Ministar je posjetio i zdravstvene ustanove u Čakovcu, a u prostorima Županijske bolnice s njihovim ravnateljima održao je radni sastanak, na kojem su ga upoznali sa svojim planovima i potrebama. Dr. Ostojić složio se sa planom gradnje novog Doma zdravlja te je predložio model sufinanciranja po kojem je izgrađen novi bolnički paviljon. Također, najavio je i nabavku dva ultrazvuka, jedan za potrebe kardiologije, a drugi za radiologiju. To je obrazložio listama čekanja, jer se kod nas za te usluge čega duže od državnog prosjeka.

Što se tiče nabavke CT-uređaja, ministar je istaknuo da je on našoj bolnici potreban jer imamo najstariji u državi, a jedini smo njegovu nabavu stavili u listu prioriteta. Međutim, rekao je i da u obzir treba uzeti činjenicu da takav uređaj ima i jedna klinika u Čakovcu koja je u sustavu HZZO-a te varaždinska bolnica. Kako se on zalaže za regionalni pristup zdravstvu, smatra nepotrebnim postojanje nekoliko istih uređaja na udaljenosti od 15 kilometara. Sjever Hrvatske sigurno će dobiti jedan CT uređaj i jednu magnetsku rezonancu, rekao je ministar, a na nama je da se odlučimo što  nam je potrebnije. Ministar je obećao i potporu u opremanju novouređene Jedinice intenzivnog liječenja. Također, naglasio je i da su objektivni pokazatelji što se tiče povećanja limita bolnice na našoj strani, što će se svakako uzeti u obzir prilikom eventualne rasprave.

Nakon sastanka, ministar je u pratnju županijskih dužnosnika i ravnatelja zdravstvenih ustanova obišao kompleks zdravstvenih ustanova u Čakovcu. U pratnju ministra bili su savjetnik dr. Med. Velibor Drakulić i  načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dr.med. Danica Kramarić.

{gallery}2012galerije/Sijecanj_2012/Ostojic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content