Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje vodeće u zemlji na području zaštite okoliša

Datum objave: 24. siječnja 2012.

holy_nas
Nije slučajno što je nova ministrica zaštite okoliša i prirode dr.sc. Mirela Holy za jedan od prvih posjeta terenu, odabrala upravo Međimursku županiju. Naime, naša je županija na području zbrinjavanja otpada vodeća u zemlji, a naša iskustva znatno joj mogu pripomoći u izradu novog Zakona o otpadu.

Glavni je to naglasak sa službenog posjeta ministrice Holy koji je održan ovog ponedjeljka. Ministricu su čelni ljudi Županije, Grada Čakovca, te javnih poduzeća i ustanova na radnom sastanku upoznali sa stanjem u prirodi, na području postupanja s otpadom, te projektima energetske učinkovitosti na području Međimurja. Kako je tom prilikom naglasio župan Međimurske županije Ivan Perhoč, mi smo najbolji spoj teorije i prakse u zaštiti okoliša na području Hrvatske, a svi koji su dosad dolazili iz Zagreba više su znali o japanskim i njemačkih iskustvima, nego o ovome što se radilo niti stotinu kilometara od njih. To je rezultiralo nekim nelogičnim zakonskim rješenjima, koja su kod nas neke stvari kod postupanja s otpadom, vratile nekoliko koraka unazad.
Ministrica Holy naglasila je da su u pripremi nova zakonska rješenja i novi pravilnici koji bi trebali uvesti reda na području postupanja s otpadom u Hrvatskoj. Neka rješenja u koja se krenulo tehnološki su zastarjela, skupa i neprimjerena situaciji u našoj zemlji. To se prije svega odnosi na regionalne centre za zbrinjavanje koji mehaničko biološkom obradom  otpad tretiraju kao smeće a ne kao potencijalnu sirovinu. To su stvari koje se trebaju promijeniti, a međimurska iskustva i sugestije koje je jučer dobila znatno će pripomoći u izradi novog zakonskog okvira.

Također, najavila je promjene oko prihvata PET ambalaže, ističući da se prikupljanje praznih boca kod nas postala socijalna kategorija, a to ne neprihvatljivo. Zapadne zemlje povrat ambalaže imaju riješen sustavom kaucija, a siromašnim slojevima stanovništva pomažu na drugi način. Nadalje, ovakav će sustav nakon našeg ulaska u Šengenski prostor Fond za zaštitu okoliša odvesti u bankrot, jer se neće moći kontrolirati uvoz ambalaže iz ostalih zemalja Europske unije.

Ministrica je posjetila i odlagalište otpada u Totovcu, gdje su je predstavnici komunalnih tvrtki koje odvoze otpad iz naših gradova i općina upoznali sa svojim iskustvima i poteškoćama. Također, načelnici Općina Nedelišće i Mala Subotica Mladen Horvat i Vladimir Domjanić upoznali su ministricu sa problemom nelegalnog odlaganja otpada unutar romskih naselja. Naime, stanovnici tih naselja odbijaju plaćati odvoz, smeće gomilaju unutar svojih mjesta te prisiljavaju općine da zbog opasnosti po zdravlje takve deponije saniraju o trošku svojih proračuna. To stvara revolt kod ostalih građana, a načelnici su najavili da više na taj način, bez obzira na posljedice, ovakva smetlišta neće sanirati.

Ministrica je posjetila i tvrtku Tehnix d.o.o. u Donjem Kraljevcu, gdje su je upoznali s proizvodnim programom te s rješenjima koja su u primjeni širom Hrvatske ali i Europe i Bliskog istoka.

{gallery}2012galerije/Sijecanj_2012/Holy{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content