Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Odaziv i rezultati referenduma u pristupanju EU u Međimurju veći nego u ostatku Hrvatske

Datum objave: 23. siječnja 2012.
video_zid_referendum_2400x3200
Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji koji je održan u nedjelju i u Međimurskoj županiji proveden je bez evidentiranih nepravilnosti.

Za razliku od ostatka Hrvatske u Međimurskoj županiji na referendum je izašlo više od polovice upisanih birača, 51,80 posto. Najveći odaziv bio je na području Općine Šenkovec 60,24 posto, a najmanji na području Općine Orehovica 41,06 posto. Odaziv na području Grada Čakovca bio je 57,79 posto.

Velika većina onih koji su izašli na birališta izjasnila se za pristupanje naše zemlje Europskoj uniji. Ukupno na području županije za ulazak je glasalo 75,73 posto, a protiv ulaska 23,72 posto izašlih na referendum. Nevažećih listića bilo je 0,55 posto. Najviše glasova za dali su mještani Općine Donji Vidovec 84,09 posto, a najmanje, 70,26 posto mještani Općine Mala Subotica. Na području Grada Čakovca za ulazak u EU glasalo je 75,81 posto birača.

Inače, na području Međimurske županije u biračke popise upisano je 100.640 birača.

U sklopu referendumske kampanje koja se provodila u Međimurskoj županiji, u organizaciji županijskih službi, na Trgu Republike u Čakovcu  u nekoliko je navrata bio je postavljen štand s informativnim i promotivnim materijalima o Europskoj uniji na kojem su građani ujedno mogli postaviti pitanja vezana uz referendum i očekivanja nakon ulaska u Europsku uniju. Održana je i javna sjednica Savjeta za europske integracije, a organizirana je i emisija na lokalnoj televiziji.

Ujedno, informativni materijali i plakati dostavljeni su svim gradovima i općinama te svim javnim ustanovama kako bi bili što dostupniji zainteresiranim građanima, a trajno su dostupni i na EU INFO točci u predvorju Međimurske županije.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content