Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana proširena sjednica Savjeta za europske integracije

Datum objave: 12. siječnja 2012.
ZSEI U srijedu je u velikoj vijećnici Međimurske županije održana sjednica Županijskog Savjeta za europske integracije na kojoj su osim članova Savjeta prisustvovali i načelnici općina, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva i predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji s ciljem usklađivanja i informiranja o programu referendumske kampanje.


U uvodnom djelu sjednice župan Ivan Perhoč naglasio je važnost izlaska svakog glasača na referendum te zamolio sve prisutne da budu što otvoreniji servis građanima za pružanje informacija o referendumu. Također, župan je jasno rekao da nam je ulaskom u Europsku uniju otvoreno više mogućnosti za razvoj nego ostankom izvan nje. „Europska unija postavlja standarde i norme ponašanja koje ćemo morati prihvatiti ulaskom u nju, no za stanovnike Međimurske županije to je prednost jer i sami već imamo usvojene takve norme ponašanja. Koliko ćemo biti prepoznati i cijenjeni u Europskoj uniji ovisi isključivo o nama samima i koliko ćemo znati iskoristiti sve mogućnosti koje će nam se pružiti.“, rekao je.

 

Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva, g. Juraj Novak iznio je informacije o tehničkom dijelu provedbe referenduma. Bitno je istaknuti da će građani glasati na ista 153 biračka mjesta diljem Međimurske županije kao i za nedavno održane parlamentarne izbore. U Međimurju postoje 100 643 registrirana birača koji će svoje „za“ ili „protiv“ na pitanje "Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?" imati prilike odgovoriti 22. siječnja.

 

Tajnik Županijskog Savjeta za EI, g. Darko Radanović, podnio je izvješće o svim provedenim aktivnostima Savjeta kroz 2011. godinu te iznio smjernice Ministarstva vanjskih i europskih poslova za referendumsku kampanju. Naveo je kako se svi zainteresirani građani mogu obratiti za dodatne informacije Odsjeku za europske integracije MŽ na 374 016 ili na eu.info@medjimurska-zupanija.hr te potražiti odgovore na internetskoj stranici Ministarstva koje se odnosi isključivo na referendum: www.eu-referendum.hr ili Info telefonu „Halo EU“ na 0800 622 622.

 

Završno obraćanje prisutnima iznio je zamjenik župana, g. Matija Posavec, istaknuvši kako ne sumnja u pozitivan ishod referenduma jer su Međimurke i Međimurci oduvijek bili proeuropski orijentirani. „Naša pozicija u EU biti će jača nego dosad zbog velike prednosti geostrateškog položaja i služiti kao primjer drugima u regiji. S ekonomskog aspekta, Međimurje će profitirati u pogledu otvorenih mogućnosti za iskorištavanje sredstava iz europskih fondova, no to ovisi isključivo o našim sposobnostima i trenutnim pripremama“, rekao je. Na posljetku, naglasio je kako jednostavnom razlikom svih prednosti i eventualnih nedostataka dolazimo do zaključka kako je ulazak u Europsku uniju pravi put za Republiku Hrvatsku, pogotovo u usporedbi s alternativom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content