Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

93 godine od velike Narodne skupštine u Čakovcu

Datum objave: 9. siječnja 2012.

Spomendan_nas
Svečanom akademijom u dvorani Učiteljskog fakulteta u Čakovcu u ponedjeljak je obilježen Spomendan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Naime, devetog siječnja 1919. godine na Franjevačkom trgu u Čakovcu održana je velika Narodna skupština na kojoj je preko 10 tisuća ljudi jednoglasno odlučilo da Međimurje svoju budućnost vidi u zajednici s ostatkom hrvatskog naroda.

Prije same akademije izaslanstvo Međimurske županije, Grada Čakovca i Općine Nedelišće položili su vijenac i upalili svijeće podno spomen-ploče na rodnoj kući dr. Ivana Novaka u Macincu i njegovom grobu u Čakovcu. Dr. Novak bio je prvi civilni upravitelj Međimurja nakon pripajanja Kraljevini Slovenaca, Hrvata i Srba, a jedan je od glavnih organizatora otpora Mađarima i pripreme Narodne skupštine. U izaslanstvu su bili župan Međimurske županije Ivan Perhoč, predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat, predsjednik Općinskog vijeća Nedelišća Željko Kacun te zamjenici gradonačelnika Grada Čakovca Veselin Biševac i Zoran Vidović.

Deveti siječnja Spomendan je Hrvatskog Sabora, ustanovljen na inicijativu saborskog zastupnika Dragutina Lesara prije sedam godina. Hrvatski Sabor koji je bio pokrovitelj Svečane akademije predstavljao je potpredsjednik Milorad Batinić.

O događanjima koji su prethodili Narodnoj skupštini i vojnom oslobađanju Međimurja govorio je Vladimir Kapun, dok je o prilikama u Međimurju nakon priopojenja i kroatizaciji javnog života govorio mr. Vladimir Kalšan. Župan Perhoč se u svom govoru osvrnuo na važnost ovog datuma za međimursku povijest. Narodna skupština,  koja je prije 93 godine održana na Franjevačkom trgu u Čakovcu završetak je višemjesečih priprema za narodno oslobođenje, ali i početak kroatizacije javnog života u Međimurju nakon stoljeća mađarizacije, rekao je župan. Međimurje je kroz povijest pretrpilo mnoge nedaće, mnogi strani zavojevači prošli su ovim prostorima, no nisu uspjeli slomiti hrvatski duh našeg kraja. Iako danas neposredni sudionici tih događaja više  nisu među nama, naš je zadatak da sjećanje na ove događaje prenosimo na mlađe naraštaje. Želim da se u međimurskim školama više nastavnih sati posveti ovim događajima kao i osobama koje su za njih najzaslužnije, naglasio je Perhoč.

Svijeće su zapaljene i podno biste dr. Ivana Novaka i dr. Vinka Žganca u dvorištu Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Pred rodnom kućom dr. Novaka u Macincu okupljenim mještanima obratio se župnik župe Macinec vlč. Stjepan Markušić.

{gallery}2012galerije/Sijecanj_2012/Spomendan{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content