Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izađimo na referendum o ulasku u EU!

Datum objave: 5. siječnja 2012.

focus-articles-focus-articles-vrijedi_razmilsiti-1323688798-1325183201 Započela je kampanja za referendum koji je Hrvatski sabor raspisao za 22. siječnja 2012. Na njemu će birači zaokruživanjem odgovora "za" ili "protiv" odgovoriti na pitanje "Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?".


Referendum će se održati nakon što je Republika Hrvatska zaključila u lipnju 2011. pretpristupne pregovore i potpisala ugovor o pristupanju 9. Prosinca. Pozitivan ishod na referendumu i ratifikacija od strane svih država članica EU rezultirat će službenim ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine i tako postati 28 članica u šestom valu proširenja.


U predreferendumskom razdoblju želimo informirati sve zainteresirane građane o procesu pristupanja Hrvatske u EU, o samoj Europskoj uniji te o tome što nas čeka nakon pristupanja, a sve s ciljem poticanja građana da 22. siječnja izađu na birališta i izjasne se za jednu od ponuđenih opcija. Sa svrhom upoznavanja građana s glavnim promjenama koje za Hrvatsku donosi usklađivanje i prilagodba našeg zakonodavstva pravnoj stečevini EU institucijama diljem Međimurja distribuirana je publikacija „Što donosi članstvo u Europskoj uniji“, a ista se može posuditi u knjižnicama ili skinuti u elektronskom formatu s internetskih stranica Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Građanima će biti dostupne i publikacije Delegacije Europske komisije u RH „101 pitanje o utjecaju EU na živote građana“ te „Abeceda prava Europske unije“.


Kako bi informacije građanima bile što dostupnije, na Trgu Republike u Čakovcu 11. i 18. siječnja dijeliti će se informativne i promotivne materijale, a svi materijali konstantno su dostupni i na adresi Međimurske županije na EU-info točci koja se nalazi u prizemlju zgrade. Ujedno, svi zainteresirani građani za dodatne informacije mogu se uvijek obratiti Odsjeku za europske integracije Međimurske županije na e-mail eu.info@medjimurska-zupanija.hr .


Uvid u popis birača može se obaviti u Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji, Čakovec, Ruđera Boškovića 2, soba br. 14, u vremenu od 8.00 do 16.00 sati, osobno ili na broj telefona 374-172, te na web stranicama Ministarstva uprave (www.uprava.hr). Rok do kojeg se može podnijeti usmeni ili pismeni zahtjev za upis, dopunu ili ispravak upisa u popisu birača istječe s danom 07. siječnja 2011. godine do 16,00 sati. Ured državne uprave u Međimurskoj županiji raditi će 6. i 7. siječnja 2012. godine u vremenu od 8.00 do 16.00 sati.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content