Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Danska preuzela predsjedanje Europskom unijom

Datum objave: 2. siječnja 2012.

danish1Danska je u nedjelju, 1. siječnja 2012., preuzela od Poljske polugodišnje predsjedanje Europskom unijom. Tim činom preuzela je vođenje tisuće sastanaka u Bruxellesu, Luksemburgu i Danskoj.


Danska je vlada polovicom prosinca 2011. godine u Kopenhagenu predstavila prioritete predsjedavanja, a program Predsjedništva predstaviti će 6. siječnja 2012. U Kopenhagenu. Danska, koja je u Europsku uniju ušla 1973. zajedno s Velikom Britanijom i Irskom, po sedmi put preuzima rotirajuće predsjedništvo EU-a. Ovo će predsjedništvo biti znatno drukčije od prethodnih jer od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora u prosincu 2009. uloga zemlje predsjedateljice nije vidljiva kao nekoć, budući da sastancima na vrhu europskih čelnika predsjedava stalni predsjednik Europskog vijeća, Danac Herman Van Rompuy, a ne više premijer zemlje predsjedateljice. Isto tako Vijećem za vanjske poslove predsjedava visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku čiju dužnost trenutno obnaša Catherine Ashton, također Dankinja. Danska je najavila da će biti posrednik između zemalja eurozone, koje sama nije članica, i onih članica koje su izvan toga kluba u rješavanju najveće krize u povijesti Europske unije.


Inače, Predsjedništvo se sastoji od tri države članice - EU trija.  Svaka država predsjeda sastancima tijekom razdoblja od šest mjeseci uz pomoć dviju drugih država članica, prethodne i slijedeće predsjedavajuće članice na temelju zajedničkoga programa u trajanju od 18 mjeseci. U ovom slučaju, Danska predsjedava zajedno s Poljskom i Ciprom koji će predsjedanje preuzeti 1. srpnja 2012.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content