Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju Europskoj uniji

Datum objave: 12. prosinca 2011.
HR_EU_sluzbeni_Na posebnoj svečanosti koja je prethodila sjednici Europskog vijeća, u petak 9. prosinca 2011. godine, u Bruxellesu je potpisan Ugovor između država članica Europske unije i Republike Hrvatske o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ugovor o pristupanju i Završni akt, u ime Republike Hrvatske, potpisali su predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, te čelnici 27 zemalja Europske unije.

Na svečanosti govore su, uz predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i predsjednika Republike Ivu Josipovića, održali i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, poljski premijer Donald Tusk, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso.

Potpisivanjem Ugovora o pristupanju Republika Hrvatska promijenila je svoj status iz zemlje kandidata za članstvo u zemlju pristupnicu, te je time dobila ulogu aktivnog promatrača u radu Vijeća EU i njegovih pripremnih tijela.

Ugovorom o pristupanju predviđeno je da Republika Hrvatska postane punopravnom članicom 1. srpnja 2013., nakon što se u Republici Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice Europske unije obave proces ratifikacije.

U okviru hrvatskog izaslanstva, svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković.


Preuzeto sa: MVPEI

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content