Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Poznati rezultati parlamentarnih izbora

Datum objave: 5. prosinca 2011.

izbori

Nakon provedenih parlamentarnih izbora i prebrojane većine glasova, poznato je koga su građani Hrvatske izabrali za svoje saborske zastupnike. U 3. izbornoj jedinici koja obuhvaća našu, Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju, direktno su izabrana  4 zastupnika iz Međimurja. Riječ je o Sunčani Glavak(HDZ), Nadici Jelaš (SDP), Dragutinu Lesaru (HL-ST) i Mariju Mohariću (SDP).

Dragica Zgrebec (SDP) također će biti članica 7.-og saziva hrvatskog parlamenta od stjecanja neovisnosti, no izabrana je u susjednoj 2. izbornoj jedinici. Kako će buduću vladu najvjerojatnije formirati koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, prema najavama, Radimir Čačić zbog odlaska u izvršnu vlast svoje mjesto ustupit će još jednom Međimurcu – Dragutinu Glavini (HNS).
Zanimljivo je da smo zamalo dobili još jednog zastupnika s našeg područja. Riječ je o Željku Balogu koji se kandidirao u 12. izbornoj jedinici za predstavnika romske, njemačke, austrijske, bugarske, poljske, rumunjske, rusinske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine. Dobio je 0, 53 posto glasova manje od pobjednika.

Inače, na području treće izborne jedinice glasovalo je ukupno 63,84% birača, što je preko 4 posto manje nego 2007. godine. Najveći izlazak zabilježen je u Općini Šenkovec , 71,51%, a najmanji u Općini Štrigova 55,76%.

Tijekom izbora nisu zabilježene nikakve veće nepravilnosti. Ukoliko ne bude ponavljanja izbora na nekom biračkom mjestu u Hrvatskoj novi saziv Hrvatskog Sabora mogao bi se konstituirati prije božićnih blagdana.

Komentirajući rezultate, župan Međimurske županije Ivan Perhoč svima izabranima čestitao je na podršci i povjerenju koje su im ukazali građani. Naglasio je da od novoizabranih saborskih zastupnika s međimurskoj područja očekuje podršku u realizaciji predloženih projekata, kao i pomoć u ukazivanju na specifične probleme koje mi u Međimurju imamo.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content