Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana završna konferencija projekta ESCO

Datum objave: 1. prosinca 2011.
IMGP6257m
U srijedu, 30. studenog 2011. godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu, održana je završna konferencija projekta “ESCO – obrazovanje za socijalno zadrugarstvo – nove mogućnosti za osobe s invaliditetom”.


Na samom početku, 50-tak sudionika/ica konferencije pozdravio je zamjenik župana Međimurske županije Matija Posavec, osvrnuvši se na suradnju s udrugama u provedbi ovakvih i sličnih projekata, te izrazio zadovoljstvo s brojem uključenih predstavnika/ica društvenih skupina u aktivnosti projekta ESCO, kao i rezultatima provedbe. Ujedno je i pozvao sve prisutne na planiranje i provedbu novih inicijativa koje mogu doprinijeti socijalnom zapošljavanju i razvoju društvenog poduzetništva u regiji.

Voditelj projekta, Teo Petričević iz Autonomnog centra - ACT, sudionicima/icama konferencije ukratko je predstavio glavne projektne aktivnosti, rezultate i određeni mjerljiv utjecaj koji je već sada vidljiv. Ukupna vrijednost projekta ESCO je 110.120,12 EUR, gdje najveći dio financira Europska unija u okviru IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Razvoj ljudskih potencijala, a manji dio je osigurala Međunarodna mreža fondacija Otvoreno društvo (http://www.soros.org/).

Glavni cilj projekta bio je povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati socijalnu inkluziju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvijanjem novih modela i metoda rada na lokalnoj/nacionalnoj razini. U sklopu projekta, 40-tak osoba s invaliditetom sudjelovalo je u raznim obrazovnim aktivnostima, njih 30 je uspješno završilo program obrazovanja, a čak 10 njih trenutno je zaposleno na određeno ili neodređeno vrijeme u raznim organizacijama. U sklopu projekta osnovana je i Socijalna zadruga Humana Nova.

Branko Baksa iz Udruge tjelesnih invalida Međimurja, Vladimir Zebec iz HZZ, Područna služba Čakovec i Martina Hlebec, sudionica obrazovnog programa za knjigovotkinje (danas zaposlenica ACT Konto d.o.o.) osvrnuli su se na svoje iskustvo i iskustvo vlastitih organizacija u provedbi ovog projekta, ujedno istaknuvši i neke od gorućih problema kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom (ne samo u segmentu zapošljavanja).

Na kraju konferencije, sudionicima/icama se obratio upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova Zlatko Božić, ukratko predstavivši koncept i filozofiju djelovanja zadruge. Zadruga je osnovana prvenstveno s ciljem poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Trenutno zapošljava 2 djelatnice, a do kraja godine predviđeno je zapošljavanje još 3-4 osobe. Više informacija o djelovanju zadruge možete pratiti putem internetske stranice http://www.humananova.org/hr/home/ ili društvenih mreža.

Nositelj projekta ESCO je Autonomni centar – ACT. Partneri na projektu su: Međimurska županija i udruge osoba s invaliditetom s područja Međimurske županije (Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, Društvo tjelesnih invalida Međimurja, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invaliditeta Čakovec), dok su suradnici na projektu Razvojna agencija REDEA d.o.o. Čakovec i Hrvatski zavod za zapošljavanje – područna služba Čakovec.

Više informacija o aktivnostima projekta dostupno je i na internetskoj stranici www.esco-project.info

{gallery}2011galerije/Prosinac_2011/ESCO{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content