Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Javnom tribinom obilježen Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 30. studenoga 2011.

spolovi_nas
U petak, na Međunarodni dan borbe  protiv nasilja nad ženam, u prostorima Međimurske županije održana je tribina pod nazivom  "Rodnom ravnopravnošću protiv nasilja u intimnim vezama". Radi se o inicijativi Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, Policijske uprave međimurske i Udruge Zora iz Čakovca kojom žele doprinijeti da  škole dobiju još jedan metodički sklop za ostvarivanje onog  dijela kurikuluma koji se odnosi na građanski odgoj i obrazovanje. Jedna od njegovih sastavnica je  i  rodna ravnopravnost.


Marina Matulic-Horvat iz PUM-e govorila je o brojkama vezanim uz obiteljsko nasilje za ovu godinu te o prevencijskim akcijama PUM-e. Marina Kolar, izvršna direktorica  Udruge Zora predstavila je rad udruge i mogućnosti suradnje sa školama u ostvarivanju dijela kurikuluma koje se odnosi na građansko pravo. Nataša Bijelić i Sanja Cesar, članice udruge CESI, predstavile su metodički sklop na čijoj su izradi radile članice udruge, a koji se uz dopusnicu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa može koristiti u školama te o rodnim stereotipima koji generiraju neravnopravnost spolova danas.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. 25. studeni je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je 1960. godine u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Trujillo. 1999. godine Ujedinjene narodi  su i službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. U Hrvatskoj je nasilje prema ženama, posebice fizičko, najčešće u obiteljskoj zajednici, koja bi za žene i djecu trebala biti najsigurnije okruženje.

{gallery}2011galerije/Studeni_2011/Tribina{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content