Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

MVPEI izdalo publikaciju "Što donosi članstvo u Europskoj uniji"

Datum objave: 22. studenoga 2011.
Europska_Hrvatska Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković, ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu Europske unije i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Dubravka Vlašić Pleše i ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Europskoj uniji Zvonimir Frka Petešić predstavili su, u srijedu, 16. studenog 2011. godine, publikaciju u izdanju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija pod nazivom 'Što donosi članstvo u EU'.

Navedena publikacija daje pregled rezultata pregovora po svim pregovaračkim poglavljima pravne stečevine, a bit će besplatno distribuirana svim zainteresiranim institucijama, knjižnicama, nevladinim organizacijama, lokalnim upravama, općinama i gradovima, te građanima putem Županijskih savjeta za europske integracije, kao i putem 129 Euro-info točaka diljem Hrvatske. Također će biti dostupna u elektroničkoj verziji i na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Državni tajnik Plenković kazao je kako je u izradi publikacije 'Što donosi članstvo u Europskoj uniji', tiskane u 14 000 primjeraka, sudjelovao niz najrelevantnijih sudionika pristupnih pregovora u Hrvatskoj. S obzirom na interes da građani odluku na referendumu donesu temeljem cjelovite informacije i objektivnih činjenica, ova je publikacija izrađena s ciljem da hrvatskim građanima pruži informacije o glavnim promjenama koje za Hrvatsku donosi usklađivanje i prilagodba našeg zakonodavstva pravnoj stečevini Europske unije.

Sadržaj publikacije odnosi se na opširan pregled glavnih promjena za Hrvatsku po pregovaračkim poglavljima. Daje se pregled svih 80 ostvarenih pregovaračkih zahtjeva Hrvatske, odnosno svih onih prijelaznih razdoblja, trajnih odstupanja i drugih dogovora i odredbi kojima su zaštićene ili uzete u obzir određene posebnosti Hrvatske i njezinih proizvoda, usluga i djelatnosti. Također, predstavljen je i pregled ostvarenih zahtjeva Europske unije za prijelaznim razdobljima, kao i informacije o Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Državni tajnik Plenković naglasio je kako je, u cilju potpune transparentnosti, Vlada Republike Hrvatske 1. srpnja 2011. godine objavila sve hrvatske dokumente vezane za pregovarački proces. Na internetskim stranicama Vlade i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija objavljena su hrvatska pregovaračka stajališta, izvješća o analitičkom pregledu pravne stečevine, kao i izvješća o ispunjenju obveza. Isto tako, nakon prijevoda na hrvatski jezik, na tim je internetskim stranicama objavljen i tekst Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, ali i svi temeljni ugovori Europske unije, uključujući i Lisabonski ugovor.

Ovom prigodom državni tajnik Plenković i ravnatelji Vlašić Pleše i Frka Petešić podsjetili su i na ostale informativne i medijske aktivnosti koje se provode u kontekstu Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti, spomenuvši emitiranje radijskih i televizijskih spotova, predavanja i okrugle stolove po županijama, kao i istraživanja javnog mnijenja prema kojima se od 2006. godine očituje kontinuirana i stabilna potpora hrvatskih građana članstvu u Europskoj uniji s temeljnom tendencijom između 55 i 60 posto.


mr. sc. Berislav Živković

v.d. glasnogovornika


Preuzeto s internetske stranice Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Publikaciju u PDF-u možete preuzeti ovdje

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content