Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježavanje mjeseca borbe protiv ovisnosti

Datum objave: 21. studenoga 2011.
Ovisnost_nas
I ove godine povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije koordinira niz aktivnosti. Cilj je ovog projekta, koji se provodi već dugi niz godina, upozoravanje javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga, te poticanje svih subjekata u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Središnje obilježavanje u Međimurskoj županiji održat će se u četvrtak 01.prosinca u Čakovcu i to kroz stručne javne tribine za odrasle i radionice za učenike. Tribina će se održati u Katoličkom domu u Čakovcu, s početkom u 18:00 sati pod nazivom "Mladi i sredstva ovisnosti". Predavanja će održati prof. dr. sc. Marina Kuzman, dr.med, voditeljica Službe za školsku medicinu i adolescentnu medicinu i prevencije ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Anto Orešković, dr. Med, dopredsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, te mr. krim, Dubravko Klarić, predstojnik Ureda Vlade RH za suzbijanje zlouporabe droga.

Nadalje, Udruga za pomoć djeci i mladeži “Osmijeh“ iz Čakovca uz financijsku potporu Ministarstva obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH te stručnu podršku Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i voditelja školskih preventivnih programa, provodi projekte prevencije ovisničkih ponašanja u osnovnim školama Međimurske županije pod nazivom „Igra i kreativno stvaralaštvo - prevencija ovisnosti i poremećaja u ponašanju“ te „Zajedno smo jači - projekt vršnjačke edukacije o ovisnostima“.

U okviru oba projekta u 8 osnovnih škola odvijaju se predavanja i radionice za roditelje i učenike sedmih i osmih razreda, a u 4 osnovne škole provodi se edukacija edukatora učenika sedmih i osmih razreda koji će naučeno prenositi svojim vršnjacima od šestog do osmog razreda u svojim i drugim školama. U edukaciju edukatora ravnopravno su uključeni i učenici romske nacionalne manjine. Sve navedene aktivnosti provode se u školama od listopada ove godine,a završetak aktivnosti  se planira u Mjesecu borbe protiv ovisnosti 15.studenog do 15.prosinca 2011. Međimurska županija projekte u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti podržava sa 6.000,00 kuna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content