Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci dali ogromni doprinos u obrani Vukovara

Datum objave: 19. studenoga 2011.
Kolona_nas
U organizaciji Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije u četvrtak je u Čakovcu u spomen na žrtve Vukovara održana kolona sjećanja. Brojni Čakovčani i Međimurci, krećući se ulicama grada od igrališta Sloge na čakovečkom Jugu pa do Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurske županije postavljenom na zidu čakovečke knjižnice Nikola Zrinske, odalo je svoju počast herojima koji su branili Vukovar te tako, kako je kasniji razvoj događaja pokazao neprijatelju nanijeli ključne gubitke zbog kojih je izgubio rat.


Ispred spomen ploče postavljenoj na zgradi na nogometnom igralištu NK "Sloge", održan je kraći program na kojem su nastupili učenici čakovečke Gimnazije. Župan Međimurske županije Ivan Perhoč u prigodnom je govoru naglasio da su u obrani Vukovara, kao i u cijelom Domovinskom ratu, Međimurci su dali ogromni doprinos. Policajci iz tadašnje Policijske uprave varaždinske pod koju je Međimurje spadalo, Vukovar i Istočnu Slavoniju su branili od samih početaka agresije, u Vukovaru su bili do samog kraja, a mnogi su se vratili tek nakog više mjeseci provedenih u logorima. Trinaest poginulih i dva nestala međimurska policajca naš su tužan doprinos obrani hrvatskog grada heroja.

Upravo zato obilježavanje ovakvih obljetnica mora biti i poticaj svima nama da ističemo žrtvu koju je naš kraj dao u obrani domovine. Također, naša djeca i unuci moraju znati tko su bili njihovi preci i za kakve su se plemenite ideale borili. O ratnim operacijama u Vukovaru govorio je policajac Antun Novak i sam vukovarski branitelj.
Sudionici kolone sjećanja u svijeće su zapalili širom Vukovarske ulice i podno Spomen zida.

{gallery}2011galerije/Studeni_2011/Kolona{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content