Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I Međimurci bili dio veličanstvene kolone sjećanja

Datum objave: 19. studenoga 2011.

Vukovar_nas
Među 50 tisuća građana koji su u petak sudjelovanjem u vukovarskoj koloni sjećanja kojom je odano priznanje ovom gradu heroju Domovinskog rata i počast svima poginulima u obrani grada, sudjelovalo je i brojno izaslanstvo iz Međimurja. Preko 120 ljudi organizirano je autobusima i policijskim kombi-vozilima otišlo u Vukovar te obišlo mjesta stradanja svih branitelja, a posebno onih iz Međimurske županije.

Polažući vijenac na Trpinjskoj cesti u Borovom naselju podno spomen ploče poginulim i nestalim policajcima iz Policijske uprave Varaždinske među kojima je i 15 Međimuraca,  župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je kako žrtvu koju su oni dali za nas nikad ne smijemo zaboraviti. Trebamo se zapitati je li današnja država onakva kakvom su je zamišljali svi poginuli, koji su tada na pameti imali samo život u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Sigurno nije, rekao je župan, a svi oni koji obnašaju javne funkcije, njihovu žrtvu i ideale uvijek trebaju imati na umu.

Kolona sjećanja duga preko 5 kilometara krenula je od vukovarske Opće bolnice prema memorijalnom groblju gdje su brojni hrvatski dužnosnici položili vijence i upalili svijeće. U petak su Vukovar i njegovi gosti bio sjedinjeni u tišini i molitvi za sve poginule ne samo u obrani ovog grada, već i u cijelom Domovinskom ratu. Osim na Trpinjskoj cesti i memorijalnom groblju, vijenac je položen i na zgradi Borovocommerca, mjestu gdje je nakon pada zarobljen velik broj naših boraca. Zajedno s našim izaslanstvom, vijence su položili i predstavnici Varaždinske županije, te članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz obje županije.

U obrani Vukovara sudjelovalo je ukupno 235 policajaca iz Međimurja. Poginulo ih je 13, dok se dvojica, Ivan Oreški i Vlado Štampar još uvijek vode kao nestali. Nakon pada grada u srpskom zarobljeništvu ih je završilo 24.


{gallery}2011galerije/Studeni_2011/Vukovar{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content