Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obavijest o odluci Vlade RH o naknadi štete

Datum objave: 17. studenoga 2011.

OBAVIJESTI_2011Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 15. studenog 2011. godine donijela je Odluku o naknadi štete oštećenim poljoprivrednim proizvođačima za štete od elementarnih nepogoda nastale do 01. studenog 2011. godine na poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim nasadima i naknadi štete proizvođačima povrća uslijed tržišnog poremećaja uzrokovanog pojavom bakterije Escherichia coli.

Navedenom Odlukom Vlada je odobrila isplatu naknade šteta u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna za poljoprivredne proizvođače kojima je  nadležno Povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda (suša i tuča) po pojedinoj kulturi potvrdilo štetu od 60 % i više. Temeljem ove Odluke Vlade RH na naknadu štete od elementarnih nepogoda na području Međimurske županije neće moći računati, od gradova i općina koje su prijavile štetu, slijedeće općine: Štrigova, Gornji Mihaljevec, Selnica Vratišinec i Belica jer je procijenjena šteta na njihovim područjima manja od 60%.
Vlada je odlučila da će pravo na pomoć iz državnog proračuna imati i proizvođači povrća kao naknadu štete koju su pretrpjeli uslijed  pojave bakterije Escherichia coli. Štete će se nadoknaditi povrćarima koji zbirno ispunjavaju slijedeće uvjete:
-    da se u 2011. godini nalaze u sustavu PDV,
-    da su u 2011. godini u ARKOD sustavu evidentirali uporabu poljoprivrednog zemljišta na način da su prijavili oranicu ili staklenik i da su za te površine podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu za slijedeće povrćarske kulture: blitvu, cvjetaču, kelj, krastavac,kupus, papriku, rajčicu i salatu,
-    a u ARKOD prijavi proizvodnje blitve, cvjetače, kelj, krastavca, kupusa, paprike, rajčice i salate za 2011. godinu imaju navedene kulture zbirno prijavljeno na najmanje 2.500m2 na otvorenom prostoru odnosno 500m2 zatvorenog prostora (plastenici i staklenici).
Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zadužena je da na osnovu podataka iz ARKOD-a utvrdi popis proizvođača koji imaju pravo na naknadu šteta. Vlada je za naknadu šteta povrćarima osigurala 2,5 milijuna kuna.

Cijeli tekst Odluke na http://www.vlada.hr/

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content