Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Isplatom samo šteta većih od 80 posto brojni poljoprivrednici dovode se u neravnopravan položaj

Datum objave: 11. studenoga 2011.
susa_nas
Povodom upita Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u kojem se od Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda traže podaci o prijavljenim štetama od suše koje su procijenjene sa 80 posto i više, župan Međimurske županije Ivan Perhoč ministarstvu je poslao dopis u kojem traži da se još jednom razmotre kriteriji za raspodjelu pomoći. Naime, iako se to izričito ne navodi, temeljem podataka koji se traže nameće se zaključak da će pomoć za ublažavanje posljedica suša biti isplaćena samo za štete procijenjene sa 80 posto i više.

Kako stoji u dopisu, prema propisanoj metodologiji procjene i prijave štete, jedinice lokalne samouprave štetu prijavljuju na propisanim obrascima u kojima se za svaku kulturu navode oštećene površine, postotak oštećenja i obračun štete prema prosječnim prinosima i cijeni. Dosad je na razini Hrvatske bilo uobičajeno da se za svaku kulturu odredi jedinstveni postotak procijenjenog oštećenja i to za cijelo područje procjene. Kod nas se, za većinu kultura i područja taj postotak u prosjeku kreće od 40 do 60 posto. Iako u njima ima i površina gdje šteta premašuje 80 posto, njih je sada nemoguće evidentirati i utvrditi.

Predloženi način dodjele pomoći smatramo neprihvatljivim i nepravednim prema ostalim poljoprivrednicima koji su pretrpjeli velike gubitke zbog suše. Ovakvim načinom raspodjele pomoći  brojni poljoprivrednici dovest će se u neravnopravni položaj zbog uskraćivanja prava koja im pripadaju prema odredbama Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda, stoji u dopisu koji je župan Perhoč uputio ministru Petru Čobankoviću.

Inače,  štete od ovogodišnje suše u Međimurskoj županiji procijenjene su na 115 milijuna kuna, a ukoliko se budu isplaćivale pomoći samo za štete veće od 80 posto, međimurski poljoprivrednici moći će ukupno dobiti najviše 3 posto tog iznosa.

{gallery}2011galerije/Studeni_2011/Susa{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content