Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt Mobile Region predstavljen na međunarodnoj konferenciji “Uspostava prekograničnih mreža i suradnje”

Datum objave: 19. listopada 2011.
 

recom_logo.jpg6. listopada  2011. u Sarvaru (Mađarska) održana je konferencija “Uspostava prekograničnih mreža i suradnje”.  U sklopu konferencije predstavljen je projekt Mobile Region, jedini hrvatski projekt kao primjer uspješne prekogranične suradnje koji su predstavljali Darko Radanović i Mia Cingesar iz Međimurske županije kao nositelja projekta.  Mobile Region sufinanciran je sredstvima iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, a cilj mu je povećati mobilnost radne snage u pograničnom području. Iako je projekt formalno završio 31. kolovoza, na preporuku Zajedničkog tehničkog tajništva IPA HU-HR programa, koje ga je ocijenilo najkvalitetnijim projektom prvog poziva, odabran je predstaviti se na konferenciji u uskom društvu najboljih projekata iz susjednih država.

 

Konferencija je organizirana u okviru Programa prekogranične suradnje Austrija - Mađarska, a organizirala ju je organizacija RECOM (Upravljanje regionalnom suradnjom). RECOM mreža predstavljena je kao sredstvo razvoja europske teritorijalne suradnje u Srednjoj Europi i osnova za razvoj budućeg Prekograničnog programa za Jugoistočnu Europu.

Na trojezičnoj konferenciji prisustvovalo je oko 150 uzvanika te govornici iz mađarske Nacionalne razvojne agencije, Regionalne razvojne agencije zapadnog Podunavlja, predstavnici iz Ministarstva vanjskih poslova, predstavnici Zajedničkih tehničkih tajništva prekograničnih programa suradnje Austrija -Mađarska, Mađarska-Hrvatska, Mađarska-Slovačka  i Slovenija-Mađarska te članovi RECOM projektnog tima.

Glavni ciljevi projekta RECOM HU-AT su promovirati prekogranične aktivnosti, te podići kvalitetu takvih suradnji. Potrebno je naglasiti da su posebne mjere potrebne za uključivanje regionalnih ciljnih skupina u obje zemlje za aktivnije i efektivnije sudjelovanje u Europskoj teritorijalnoj suradnji (ETC). Projektni partneri predstavljaju jaku vezu između lokalnih i regionalnih razina, institucija programa, te nacionalne razine i pograničnih područja. Ovo partnerstvo aktivno podržava uspješnu provedbu prekograničnog programa AT-HU te pruža pomoć tekućim ETC projektima.

Na zaključnoj panel raspravi uz sudjelovanje predavača dana, istaknuto je da se iza velike projektne dokumentacije, statistike i stroge procedure moraju nalaziti stvarne potrebe čovjeka i društva  koje čine prave životne vrijednosti te da postoji daljnju potreba razvoja interkulturalne kompetencije i međunarodne suradnje.
mr_stand   govornici  uzvanici   

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content