Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

ODRŽANA TRIBINA "POSTIZANJE JEDNAKOSTI PRI ZAPOŠLJAVANJU ŽENA"

Datum objave: 10. listopada 2011.

JEDNAKOST

Dana 05. listopada 2011. u Domu Sindikata u Čakovcu održana je javna tribina pod imenom "Postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena".

Tribina je organizirana u sklopu projekta „Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena“ koji provodi Međimurska županija uz partnere uz partnere Udrugu Zora, Zavod za zapošljavanje - Područna služba Čakovec i Dom za žrtve obiteljskog nasilja - Sigurna kuća Čakovec. Financijski ga podržava EU kroz program IPA IV. komponenta – Razvoj ljudskih potencijala, a sufinanciraju ga Međimurska županija i Zavod za zapošljavanje - Središnja služba Čakovec.

Projekt traje 10 mjeseci, a provedene su različite aktivnosti s dugotrajno nezaposlenim ženama, ženama žrtvama obiteljskog nasilja, Romkinjama te nezaposlenim ženama starije životne dobi koje imaju za cilj pomoći njihovom povratku na tržište rada kao i povećati njihovu socijalnu uključenost.

Sve sudionike/ce tribine pozdravio je župan Međimurske županije, Ivan Perhoč koji je kao izuzetno važnu ulogu pri postizanju ravnopravnosti žena u zapošljavanju naveo obrazovanje.

Kriza koja je dotakla i međimursko gospodarstvo najviše je pogodila upravo grane u kojima rade žene, kao što su tekstilna industrija, trgovina i ugostiteljstvo. Također, smatra da razlika pri zapošljavanju muškaraca i žena zbog spola ne bi smjelo biti, već je potrebno zaposlenike/ce birati prema kvaliteti kao odlučujućem čimbeniku. Župan je dao svoju podršku projektu kao i svim projektima ove vrste koji su u provedbi ili će u budućnosti biti provođeni.

Marina Kolar, voditeljica projekta, predstavila je do sada postignute rezultate. Iako je na početku planirano da 28 žena pohađa prekvalifikaciju u 2 različita zanimanja, temeljem analize potreba naše lokalne zajednice, ukupno 32 žene upisale su 4 različita programa- za operaterke na računalu, domaćice, vizažistice i slastičarke. Od ukupno 32 korisnice, njih 30  je uspješno završilo školovanje, što je pokazatelj motivacije i želje za što bržim pronalaskom posla. Iako aktivnosti još uvijek traju, do sada se čak 15 korisnica zaposlilo ili je radilo na određeno vrijeme u tijeku trajanja projekta.

Osim formalnog obrazovanja, ukupno 45 žena uključeno je u neformalni dio obrazovanja koji vodi stručni tim, a do sada je provedeno 9 radionica, 25 grupnih savjetovanja te 76 individualnih savjetovanja na kojima je poslano ukupno 74 zamolbi za posao.

Pokrenuta je web stranica www.neovisna.com na kojoj se na tjednoj bazi mogu naći novi natječaji za područje Međimurja kao i pozivi na radionice i savjetovanja koji su za našu ciljnu skupinu besplatni.

Tiskane su dvije vrste brošura – jedna namijenjena ženama koje traže posao - o  načinima ostvarivanja svojih prava, a druga  namijenjena  poslodavcima u kojoj ih se osim o projektu, obavještava i o mjerama potpore koje mogu ostvariti pri Zavodu za zapošljavanje.

Marina Kodba, predstavnica Zavoda za zapošljavanje – područne službe Čakovec, predstavila je statističke podatke o nezaposlenosti žena, kao i jedan od projekata koje Zavod provodi – „Žene u rodno netradicionalnim zanimanjima“ u kojem kroz različite aktivnosti  motiviraju žene da se odluče za rad u zanimanjima koje se po tradiciji kod nas smatraju „muškima“, a također i poslodavce da se odvaže zaposliti žene.

Ana Ugrina i Ivana Šimek, predstavnice Zavoda za zapošljavanje – Središnje službe Zagreb predstavile su europske  projekte koje HZZ Zagreb koordinira, a također i  projekt  „Žene na tržištu rada“ u okviru  kojega  je provedena detaljna  studija „Rasprostranjenost i priroda diskriminacije na hrvatskom tržištu rada“. Rezultati studije ukazuju na razmjerno slabo razumijevanje diskriminacije od strane poslodavaca i od strane nezaposlenih, a statistički podaci pokazuju sliku naše stvarnosti što po pitanju žena na tržištu rada, kao što je podatak  da je  prosječna mjesečna plaća žena bila je 11 % niža od iste muškaraca u 2008., da uz posao čak 80,7 % žena obavlja kućanske poslove svakog dana u usporedbi sa samo 32,8 % muškaraca te činjenici da što je osoba starija, to je vjerojatnije da će biti duže nezaposlena.

Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije istaknuo je da kako je za žene važno i da se počnu školovati u zanimanjima s kojima će se lakše zaposliti kako po završetku školovanja  ne bi odmah završile u evidenciji Zavoda za  zapošljavanje.  

Štefanija Damjanović, predstavnica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, iznijela je statističke podatke o položaju žena u svijetu, te svoje mišljenje da je važno da se o tom problemu javno govori i da žene napokon dobiju mjesto koje zaslužuju.

Dragica Domjanić, vlasnica knjigovodstvenog servisa D.D. Biro zadnja je iznosila svoje iskustvo vezano uz zapošljavanje žena. Kao vlasnica tvrtke koja zapošljava 14 žena, više godina koristi razne potpore i sufinanciranja od strane natječaja Zavoda za zapošljavanje i HANFA-e koje uspješno dobiva. Svojim primjerom dokazuje da je za postizanje uspjeha važno djelovati proaktivno te je za kraj bilo zanimljivo čuti pozitivni primjer iz Međimurske županije.

Na kraju tribine, Marina Kolar, još jednom je ukazala na značajne napore tima i korisnica projekta u traženju posla te ih je preporučila za zapošljavanje poslodavcima kao izuzetno motivirane žene, a sada i s novim znanjima, uz već postojeće bogato radno iskustvo. Napomenula je kako se nada potpori poslodavaca pri zapošljavanju koji su u ovom cijelom procesu zadnja i jedna od najvažnijih  karika pri postizanju jednakosti pri zapošljavanju žena.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content