Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

ODRŽANA KONFERENCIJA TICTalk 2011: Inovacije za tehnološko-inovacijske centre

Datum objave: 29. rujna 2011.

TicTalk_nas

U utorak i srijedu u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra u Čakovcu održana je konferencija pod nazivom "TICTalk 2011: Inovacije za tehnološko-inovacijske centre". Organizator je bila Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o., pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Partneri u organizaciji bili su Međimurska županija, Poslovno-inovacijski centar Hrvatske (BICRO) te Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija (HVCA).

 

Cilj konferencije bio je upoznati relevantne domaće aktere s uspješnim europskim primjerima tehnološko-inovacijskih centara, potaknuti suradnju između uspješnih domaćih i međunarodnih tvrtki i znanstvenih institucija, te uspješne i na znanju temeljene europske tvrtke upoznati s mogućnostima ulaganja i razvoja tehnologija u Republici Hrvatskoj. TICTalk 2011 je bio namijenjen tehnološko-inovacijskim centrima, tehnološkim i poslovnim parkovima, poduzetničkim inkubatorima, kao i donositeljima odluka na političkoj razini, te malim i srednjim poduzećima zainteresiranim za transfer tehnologija, inovacije, modele financiranja i međunarodno povezivanje. Konferencija se sastojala od niza panel diskusija, predavanja, seminara koje su održali istaknuti stručnjaci iz područja upravljanja tehnološko-inovacijskim centrima, transfera tehnologije, komercijalizacije inovacija, te općenito naprednih poslovnih usluga iz Švedske, Njemačke, Španjolske, Portugala i Hrvatske.

Na svečanosti otvaranja državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva gđa Tihana Kraljić naglasila je važnost progovaranja o ovim inovativnim i propulzivnim temama te istaknula REDEA-u kao predvodnicu čije bi ideje i inicijative trebale pratiti druge hrvatske razvojne agencije.

Uvodno predavanje održao je pokretač i višegodišnji direktor Tehnološkog parka San Sebastian u Španjolskoj g. Manuel Cendoya koji je govorio o važnosti sklada među lokalnim akterima u kontekstu triple-helix modela. Prva panel diskusija bavila se glavnim izazovima u pokretanju tehnološko-inovacijskog centra i potrebnih potpornih mehanizama, a potkrijepljeno uspješnim primjerima iz Španjolske, Portugala, Kine i Švedske. Nastavno, druga je panel diskusija bila koncentrirana oko teme usluga koje tehnološko-inovacijski centri mogu ponuditi poduzetnicima kao podršku u pokretanju i razvoju poduzeća. Na kraju dana, gđa Maria Oliveira iz Sveučilišta u Portu vrlo je pragmatično predstavila izazove u transferu tehnologije, te prednosti koje donosi za obrazovne institucije i gospodarstvo.

Drugi je dan u prvom redu bio namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, njihovom međusobnom povezivanju i prezentiranju tehnoloških proizvoda i projekata. Panel diskusija bila je posvećena investicijskim prilikama za mala i srednja poduzeća s gledišta samih ulagača (poput poslovnih anđela) te MSP, ali i u kontekstu raspoloživih državnih programa financiranja. Predstavljeno je Europsko natjecanje u satelitskoj navigaciji u kojem je po prvi puta ove godine Međimurska županija, odnosno REDEA bila partner, te su predstavljene neke od ideja sudionika natjecanja. Poduzećima je bilo omogućeno predstaviti svoje tehnološke proizvode te razgovarati s potencijalnim ulagačima, što je rezultiralo vrlo živim raspravama i razmjenom ideja. Program je završio seminarom o mogućnostima financiranja u različitim fazama razvoja poduzeća gdje je kao primjer poslužila prezentacija Radionice željezničkih vozila koju je održao direktor g. Dražen Vidović.

Nakon dva dana ispunjena brojnim događanjima za različite dionike, jedan od sudionika TICTalka, g. Jörgen Eriksson iz Bearing Consultinga iz Stockholma, na svom je blogu istaknuo kako je kroz konferenciju postalo razvidno da se Međimurska županija ozbiljno natječe da postane ozbiljni partner i dade doprinos razvoju regionalne inovativnosti u Europi.

{gallery}2011galerije/Rujan_2011/Tictalk{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content