Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

22. rujan – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 22. rujna 2011.

nasilje_nas

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije je u srijedu maloj vijećnici Međimurske županije održalo konferenciju za novinare. Među ostalim, još jednom se ukazalo na problem nasilja, posebice onog obiteljskog, te da se nasilje u vezama događa svakodnevno. Nažalost, i brojke govore da se ono ne može zanemariti.

Na konferenciji su govorili predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova MŽ Roberta Barat, članica Povjerenstva Paula Pospišil – Malić te psihologinja u Županijskoj  bolnici Čakovec Andreja Bogdan, i odvjetnica Andreja Fileš-Ružić. Kako su istakle, prema podacima Policijske uprave međimurske vidljivo je nešto manje prijava u vezi s nasilničkim ponašanjem u obitelji u odnosu na prošlu godinu. Tako je u 2010. godini 823 osoba počinilo čin nasilja, od čega se 258 odnosilo na partnerske odnose, a ostalo na roditeljske. U 2011. godini 347 je osoba počinilo nasilje u obitelji od čega se 96 odnosi na partnerski odnos. U oba slučaja, i kad je nasilje među partnerima u pitanju i kad je u pitanju nasilje u roditeljskom odnosu, u 85% slučajeva počinitelji su muškarci.

Na Prekršajnom sudu u Čakovcu vođeno je oko 600 procesa zbog obiteljskog nasilja, a ove godine, u prvih 8 mjeseci, blizu 400. U 80% slučajeva počinitelji su bili muškarci, a u 20% žene. Na Općinskom sudu u Čakovcu pak su u 100% slučajeva za teža ili opetovana nasilnička djela (recidivisti) u kaznenim postupcima tuženi i osuđeni muškarci.

U Domu za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ sigurnost je u 2010. godini našlo 15 žena i 27 djece, a u ovoj 2011. godini, i to u prvih 9 mjeseci, 4 žene i 5 djeteta. Zbog premalih kapaciteta nije se mogla zbrinuti 31 osoba koja trenutno boravi u sigurnim kućama u drugim županijama, a još 4 mnogočlane obitelji čekaju na smještaj.

Nasilje nema opravdanja i u konačnici, što je nagore, nasilje rađa nasilje. Žrtve, one usputne ali strašne, u svakom su partnerskom činu nasilja - djeca. Zbog toga se nasilje ne smije prikrivati. Žene često ne napuštaju nasilne partnere zbog njihovih ucjena i prijetnji, te zbog straha za vlastitu sigurnost. U praksi se događa da zbog odluke da napusti nasilnika, žrtva trpi posljedice te svoje odluke, i to na način da nasilje postaje još intenzivnije, što može rezultirati fizičkim povredama ili smrću, naglasila je Roberta Barat.

Kako bi se žrtvama pomoglo barem savjetom i pokušalo ih ohrabriti da se maknu od nasilnika, u okviru internetske stranice Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ omogućeno je online savjetovanje za žrtve (obiteljskog) nasilja. Uz anonimno online psihološko i pravno savjetovanje, omogućen je i pristup na besplatnu pravnu pomoć. Adresa internetske stranice Doma, preko kojeg je moguće savjetovanje, je www.sigurnakuca-medjimurje.hr.


{gallery}2011galerije/Rujan_2011/Nasilje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content