Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano postrojavanje međimurskih ratnih postrojbi

Datum objave: 18. rujna 2011.
obljetnica2_nas
Misnim slavljem i svečanim postrojavanjem postrojbi iz Međimurja koje su sudjelovale u oslobađanju vojnih objekata u Međimurju te Domovinskom ratu, završilo je obilježavanje 20-te obljetnice oslobođenja Međimurja od JNA.

Preko 150 pripadnika vojske, policije, civilne zaštite i teritorijalne obrane postrojilo se na čakovečkom Franjevačkom trgu te se uz pratnju limene glazbe uputilo prema bivšoj vojarni Nikola Šubić Zrinski. Tamo je održano svečano postrojavanje, na kojem su govorili Josip Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proistekih iz Domovinskog raza, Danijel Mikulić, zamjenik načelnika Policijske uprave Međimurske te Ivan Perhoč, župan Međimurske županije.

Svi oni istakli su značaj zauzimanja čakovečke vojarne i zarobljavanja velike količine oružja i streljiva, koje je odigralo ključnu ulogu u oslobađanju susjednog Varaždina. Župan je u prigodnom govoru istaknuo da smo mi Međimurci sretni što je rat na našem području trajao tako kratko te što je sve obavljeno bez ljudskih žrtava. Posebno moramo biti ponosni, nastavio je što smo se odmah nakon završetka Domovinskog rata znali okrenuti budućnosti. Vojni objekti koje smo, doduše uz financijske obveze dobili od države, iskorišteni su isključivo za javne namjene. Ovdje je niknulo Međimursko veleučilište, institucija koja bi u skoroj budućnosti trebala postati središnja međimurska obrazovna institucija povezana s gospodarstvom. Uredili smo i prostore za našu razvojnu agenciju, jednu od najuspješnijih u Hrvatskoj, pred otvaranjem je i druga zgrada Tehnološko-inovacijskog centra. Ukratko, vojna imovina kod nas će biti iskorištena za razvoj cijele županije, rekao je župan.

Nakon svečanosti okupljeni bivši vojnici i policajci mogli su razgledati izložbu opreme i oružja koju koriste hrvatske snage koje se nalaze u misiji u Afganistanu te opremu Specijalne policije. Svi okupljeni mogli su se okrijepiti i vojničkim grahom.

{gallery}2011galerije/Rujan_2011/Oslobodjenje2{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content