Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europski tjedan kretanja u Međimurskoj županiji

Datum objave: 15. rujna 2011.

Europski_tjedan_kretanja_logo
U srijedu, 14. rujna 2011., u maloj vijećnici Međimurske županije, održana je novinarska konferencija povodom Europskog tjedna kretanja koji će se u Međimurju obilježiti 20. i 21. rujna raznim aktivnostima.

Ova manifestacija posvećena održivom kretanju održati će se po deseti put u razdoblju od 16. do 22. rujna širom Europe. Ove godine, središnja tema manifestacije koju u Međimurju organiziraju Međimurska županija u suradnji s Gradom Čakovcem i Policijskom upravom međimurskom, glasi „Alternativna mobilnost“.

Europski tjedan kretanja i njihove aktivnosti predstavili su Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije, Slobodan Veinović, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca, Alenka Hošnjak iz Policijske uprave međimurske i Darko Radanović iz Odsjeka za europske integracije Međimurske županije.

Zamjenik župana na samom je početku upoznao predstavnike medija s činjenicama da u Međimurju postoji 54.000 motornih vozila te upozorio na ogromnu količinu goriva koja ta vozila troše te energije koju oslobađaju. Upravo zbog toga, pozvao je sve građane da se uključe u aktivnosti Europskog tjedna kretanja te koriste druge načine kretanja kao što su pješačenje ili biciklizam. Time poboljšavaju svoje i fizičko i mentalno zdravlje, a ujedno poboljšavaju kvalitetu življenja u našoj županiji.

Program započinje 20. rujna natjecanjem "Sigurno i vješto u prometu“ za djecu I. razreda osnovnih škola u vožnji biciklom, rolama i romobilima na Poligonu za pješake i vozače bicikla u Čakovcu.

Središnji događaj započeti će u srijedu 21. rujna 2011. s početkom u 10.00 sati na Trgu Republike u Čakovcu, gdje će se održati većina događaja poput likovne radionice za djecu pod nazivom "Ja i promet oko mene ili vježbe udruge „Sport za sve“ prilagođene svim uzrastima s početkom u 11.00 sati.  Građani će moći izmjeriti krvni tlak, šećer i indeks tjelesne mase uz savjetovanje o tjelesnoj aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo, evidentirati svoje bicikle, isprobati simulator vožnje i gradsko električno vozilo te mnoge druge aktivnosti.

Paralelno s tim, za sva vozila na motorni pogon u vremenu od 9.00-12.00 sati biti će zatvorena ulica Tome Masaryka s ciljem smanjenja onečišćenja zraka, zagađenja bukom i zagušenja te da se osigura više prostora za život, a ne za vožnju. Na dijelu zatvorene ulice Tome Masaryka, predškolska djeca i učenici osnovnih škola V. i VI. razreda natjecati će se u vožnji biciklom, rolama i romobilima.

Darko Radanović iz Odsjeka za europske integracije, izvijestio je nazočne o programu obilježavanja, te se zahvalio svim sponzorima koji su se uključili u obilježavanje europskog tjedna kretnja i time pridonijeli ostvarenju ove manifestacije. Ujedno je izrazio zadovoljstvo zbog aktivne uloge volontera u svim aktivnostima te najavio akciju „Hrvatska volontira!“ koja se također provodi 21. rujna s ciljem promicanja volonterstva.

U sklopu obilježavanja Europske godine volonterstva, najavljen je i natječaj za izradu idejnog rješenja za županijsku nagradu „Najvolonteri“ koja će se dodijeliti u prosincu ove godine.

Europski tjedan kretanja - PROGRAM (PDF)

{gallery}2011galerije/Rujan_2011/EUkretanje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content