Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U petak i subotu obilježavamo 20 godina od oslobođenja Međimurja od JNA

Datum objave: 13. rujna 2011.
oslobodjenje_nas
Ove godine obilježavamo 20 godina od događaja koji su rezultirali oslobađanjem Međimurja od prisustva JNA. Naime, 17. rujna oslobođena je čakovečka vojarna te je zarobljeno naoružanje odigralo glavnu ulogu u oslobađanju susjednog Varaždina i zarobljavanju cjelokupnog naoružanja koje se tamo nalazilo.

Tim činom Međimurje je postalo prvi kraj u Hrvatskoj u potpunosti oslobođen od neprijateljske vojske. Kako je na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u prostorima Međimurske županije istaknuo župan Ivan Perhoč, dvadeseta obljetnica prigoda je da se ponovno naglasi doprinos koji su Međimurci dali ne samo u oslobađanju našeg kraja, već i Hrvatske u cjelini. Na nama je, nastavio je župan, da sve poglavito mlađe generacije podsjećamo na te stranice naše povijesti, te da se svi moramo ugledati na nacionalno jedinstvo  zahvaljujući kome smo uspjeli pobijediti.

Dražen Tkalec iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata govorio je o programu obilježavanja. On će trajati dva dana, a kao najatraktivniji događaj najavio je mimohod sudionika događaja iz '91. ulicama grada.

Najobimniji posao odradio je Muzej Međimurja Čakovec. Naime, prema riječima ravnatelja Muzeja mr. Vladimira Kalšana, protekle dvije godine širom Međimurja sakupljana je građa, a prikupljeni materijal postat će stalni postav muzeja posvećen Domovinskom ratu. Kako je istaknuo, 3200 ljudi sudjelovalo je u ratnim operacijama u Međimurju, dok je 7500 Međimuraca sudjelovalo u Domovinskom ratu.

{gallery}2011galerije/Rujan_2011/Oslobodjenje{/gallery}

Program obilježavanja 20.-te godišnjice oslobođenja Međimurja od prisustva JNA (PDF)

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content