Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Počela nova školska godina

Datum objave: 5. rujna 2011.
skole_nas
Međimurske osnovne i srednje škole u ponedjeljak su ponovno otvorile svoja vrata. Počela je naime nova školska godina u kojoj je ukupno u naše osnovne škole upisano 10.411, a u srednje 4.263 učenika. U odnosu na godinu dana ranije osnovnoškolaca je više, a srednjoškolaca neznatno manje.

Kako je na prigodnoj konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak povodom početka nastave u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Sv. Jurju na Bregu naglasio župan Međimurske županije Ivan Perhoč, nastava je kod nas počela normalno u svim školskim objektima. Tijekom ljeta u mnogim školama obavljeni su radovi na održavanju tako da spremni dočekuju učenike. Što se tiče prijevoza, naglasio je župan, županija mora osigurati nesmetano odvijanje prijevoza u osnovnim školama, što je i učinila. Srednjoškolci iz svih mjesta u županiji na raspolaganju imaju linijski autobusni prijevoz, a oni iz naselja uz željeznički prugu za dolazak u srednje škole mogu koristiti i vlak. Županija će ove školske godine sufinancirati 50 posto cijene mjesečne karte za drugog srednjoškolca u obitelji te 100 posto za trećeg i svakog sljedećeg.

Općine i gradovi još uvijek pregovaraju s Udrugom roditelja Međimurske županije i autobusnim prijevoznicima za uspostavljanje posebnog linijskog prijevoza te će vjerojatno tijekom ovog tjedna o dogovorenom upoznati svoje mještane. Također, općine i gradovi raznoliko subvencioniraju prijevoz, te će o tome građane također obavijestiti.

Zamjenik župana Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da projekt predškole za romsku nacionalnu manjinu ide dalje. Provodi se u svim sredinama gdje žive Romi, a već je počeo pokazivati i rezultate. Inače, predškola je incirana i zbog presude Međunarodnog suda za ljudska prava, zajedno sa izmjenom zakonske regulative.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, naglasila je da je u prvi razred osnovnih škola ove godine upisano 1300 učenika, što je za 68 više nego prošle školske godine. U prvi razred srednjih škola upisano je 1198 učenika  što je za 60 manje nego prošle školske godine.  Tomu je razlog smanjen broj učenika upisanih u čakovečku Graditeljsku školu, a oni su vjerojatno srednju školu upisali van Međimurske županije. Tijekom ljeta mnogo je investirano u obnovu školskih objekata, a najveća investicija bila je izgradnja spojnog hodnika s radionicama u čakovečkoj Tehničkoj školi. Ukupno je u osnovne i srednje škole uloženo 7.000.000,00 kuna decentraliziranih sredstava i oko 2.000.000,00 kuna našeg proračunskog novca.

O radovima na izgradnji školske sportske dvorane u Sv. Jurju na Bregu govorio je načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović. Radovi su vrijedni 12.000.000,00 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva dat će 60 posto, a Općina i Županija ostatak. Dvoranu će osim škole za potrebe nastave, koristiti i udruge s područja Općine, a načelnik je naglasio da će objekt sigurno biti u potpunosti iskorišten. Rok za završetak gradnje je početak sljedeće školske godine.

Inače, Osnovna škola u Sv. Jurju na Bregu jedna je od uspješnijih naših škola. Tako je prošle godine jedan učenik ove škole Tonko Sabolčec, bio državni prvak iz matematike i fizike, dvije djevojke bile su prvakinje u biologiji, a jedan učenik bio je i na informatičkoj olimpijadi. Školu je predstavila ravnateljica Jelena Haček.

{gallery}2011galerije/Rujan_2011/Skole{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content